CIJENA GASA PRAZNIĆE NOVČANIKE GRAĐANA I PRIVREDE :: Semberija INFO ::

 

CIJENA GASA PRAZNIĆE NOVČANIKE GRAĐANA I PRIVREDE


Izvjesno je da će cijene prirodnog gasa u BiH rasti, te bi ovaj skok mogao više da košta korisnike u FBiH nego one u RS, jer je potrošnja gasa u Srpskoj ravnomjerna, što se ne može reći za Federaciju, posebno Sarajevo, potvrdili su za "Nezavisne novine" ekonomski i gasni eksperti.

Naime, cijene prirodnog gasa na evropskom tržištu ovih dana variraju, i dok su prije nekoliko dana dosegle istorijske rekordne visine od skoro 2.000 dolara za 1.000 kubika, nakon što je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, juče izjavio da je ova zemlja spremna da poveća isporuke na kontinent, cijene su pale za 22 odsto, te sada iznose 973 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kako je Almir Bećarević, gasni ekspert, za "Nezavisne novine" pojasnio, rekordne cijene koje posljednjih dana variraju su cijene za kratkoročne trgovine, odnosno da su to, kako je naveo, cijene kupovine prirodnog gasa za potrebe koje nisu dugoročne.

"'Gasprom' je imao praksu, a i mnoge zemlje su to uradile, da preko svojih ugovora ne prati te cijene, već su one vezane za kretanje cijena nafte i naftnih derivata", rekao je Bećarević.

Dodao je da se mora shvatiti razlika između ovih cijena jer jedan je način formiranja cijena "Gasproma", a drugi za, trenutno, kratkoročne trgovine.

"Činjenica je da do rasta cijena dolazi i kod 'Gaspromovih' ugovora, zbog porasta cijena nafte i naftnih derivata", rekao je Bećarević, ističući da postoji razlika i kada je riječ o situaciji u Srpskoj i FBiH.

"U RS potrošnja gasa je uglavnom vezana za 'Birač' Zvornik i ona je ravnomjerna, dok u FBiH, posebno u gradu Sarajevu, to nije slučaj i trenutno je cijena iz Turskog toka povećana za više od 100 odsto te ima svoj dalji rast", rekao je Bećarević, dodajući da prema njegovim saznanjima kompanija "Energoinvest" prodaje gas ispod cijene koštanja.

"Federalni ministar energetike je rekao da će se ta razlika pokrivati iz prihoda ostvarenih od 'BH gasa', tako da će se prihodi uzimati od 'BH gasa' da bi se davali 'Energoinvestu', a onda će 'Energoinvest' od tog novca plaćati obaveze 'Gaspromu' i opet vraćati 'BH gasu'. To su besmislene stvari", poručio je Bećarević, dodajući da se sve promijenilo u gasnoj privredi što se tiče "Gasproma", jer, kako je naveo, to više nije fleksibilna nabavka gasa kakva je bila preko Ukrajine.

"Uveden je potpuno novi način isporuke gasa, a cijene prate ono što se tiče nafte i naftnih derivata", kazao je Bećarević, procjenjujući da će se cijena gasa naredne godine u FBiH morati povećati od 25 do 40 odsto.

Ekonomski analitičar Amir Čavalić je potvrdio da je izvjesno da će doći do rasta cijena prirodnog gasa, te da je nepoznato koliki će taj rast biti.

Dodao je da će ovim rastom biti najviše pogođeni stanovnici Sarajeva te privredni subjekti koji koriste gas.
"Prije svega će biti pogođen Kanton Sarajevo, jer kad pogledamo po uvozu najviše se odnosi na isporuku gasa u ovaj kanton zarad grijanja", zaključio je Čavalić.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali u kompaniji "Gas res", tržište prirodnog gasa u Evropi ove jeseni je veoma turbulentno i to se najjasnije odražava u naglom skoku cijena energenata na evropskim i svjetskim berzama.

"Iako relativno malo, ali sa velikim potencijalom razvoja, i gasno tržište Republike Srpske ne može ostati sasvim imuno na potrese svjetskog gasnog tržišta. Cijene prirodnog gasa u Srpskoj su dosad bile stabilne, njihov rast je bio umjeren i nije bio direktno povezan s enormnim rastom cijena gasa na berzama u Evropi", rekli su u ovoj kompaniji, koja je ujedno i jedini uvoznik prirodnog gasa u Srpskoj.

Dodali su da su u intenzivnim i konstantnim pregovorima sa poslovnim partnerima u Ruskoj Federaciji s ciljem da se stabilnost cijena i sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom zadrži i u narednom periodu.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili odgovor iz kompanije "Energoinvest", iako smo im pitanja poslali prije više od sedam dana.

(Nezavisne)