Zašto Amerikanac uređuje izborni proces u BiH :: Semberija INFO ::

 

Zašto Amerikanac uređuje izborni proces u BiH


BANjALUKA - Sjedinjene Američke Države nalaze se u blagoj političkoj ofanzivi na zapadni Balkan sa akcentom na BiH, a dokaz za to su posljednja imenovanja u administraciji novog američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Prema tvrdnjama upućenih, imenovanjem nekadašnjeg službenika u Ambasadi SAD u BiH Gabrijela Eskobara za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, kao i izborom takođe bivšeg političkog savjetnika u Ambasadi u Sarajevu Majkla Marfija za nasljednika Erika Nelsona na mjestu ambasadora, a posebno imenovanjem Metju Palmera za predstavnika SAD za izborne reforme u BiH postalo je potpuno jasno da je Bajdenova administracija odlučila da nastavi svoj konstantni pritisak na BiH.

Profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir kaže da sva nabrojana imenovanja ne znače da je Bajden odlučio da na ljestvici svojih spoljnopolitičkih prioriteta BiH stavi na višu poziciju nego do sada, već samo određenu kadrovsku promjenu na određenim pozicijama sa zadatkom da i dalje vrše pritisak na prekomponovanje BiH po njihovoj želji i zamisli.

- BiH nije visoko na listi prioriteta SAD pa posljednja imenovanja treba posmatrati samo kao na slanje ljudi koji su nekada službovali ovdje sa pretpostavkom da u određenoj mjeri poznaju situaciju sa zadatkom da nastave konstantni pritisak na BiH. Međutim, upravo to može da bude i otežavajuća okolnost za njihove eventualne ofanzivne ciljeve, jer ni stanje u BiH, ni međunarodne geopolitičke prilike nisu ni blizu kao u periodu kada su Eskobar i Marfi službovali u BiH - objašnjava Budimir.

On dodaje da je do sada u BiH bilo mnogo političkog soliranja, u smislu da su zvaničnici zaduženi za BiH prilikama i stanju u BiH pridavali mnogo veći značaj nego što je to zahtijevala ili što je to bio interes visoke administracije.

- Osim toga, ne treba zaboraviti da je iza američke spoljne politike uvijek stajala sila, a kada je u pitanju zapadni Balkan, a posebno BiH, ne vidimo tu silu - kaže Budimir.

Slično mišljenje dijeli i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać, koja poseban akcenat stavlja na funkciju Metjua Palmera i njegove posljednje sastanke i izjave.

- Nepoznato mi je da su SAD imenovale svog predstavnika u nekoj zemlji zaduženog za izbornu reformu, tako da i imenovanje Palmera na nekakvu takvu funkciju mnogo govori o BiH - kaže Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, iznenađuje i Palmerov izbor sagovornika tokom posljednjih sastanaka u Sarajevu, jer kako kaže, pokazuje da “računa” isključivo na one koji klimaju glavom na svaki potez američke administracije ili njega lično.

- Pomalo je čudno i to što je akcenat u priči o izbornoj reformi stavio na pitanje Doma naroda Parlamenta BiH, koje nikada nije bilo u fokusu, tako da treba vidjeti šta se krije iza toga. U suštini, sve nam to pokazuje i šalje poruku da moramo biti vrlo oprezni i da pričama o izmjenama Izbornog zakona moramo pristupiti veoma obazrivo - kaže Novaković Bursać.

Podsjećamo Metju Palmer je u intervjuu sarajevskim medijima rekao da se zalaže za uklanjanje etničkog prefiksa u Predsjedništvu i u Domu naroda BiH, odnosno za to da izborni proces bude u potpunosti u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali je priznao da to nije jednostavno uraditi.

On je naglasio i da je moguće razgovarati o asimetričnim rješenjima u smislu biranja članova Predsjedništva BiH, jer već postoji jedna vrsta asimetrije s obzirom na to da se biraju dva člana iz FBiH i jedan iz Republike Srpske.

Stenogram

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak da je zbog nekorektnog saopštenja Ambasade SAD u Sarajevu nakon njegovog sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom odlučio da pokaže stenogram sa tog sastanka.

- Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti. Šta god vi uradili, u redu, to je vaša stvar, ali da se vratimo malo na ovu priču o retorici. To slušam već 20 godina, ovdje pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo treba da pričaju ono što vama odgovara, a u suštini, sve ovo što danas govorite da je problem u BiH to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše - rekao je, prema navodima u stenogramu, Dodik.


​Glas Srpske