Danas se obilježava Dan starih :: Semberija INFO ::

 

Danas se obilježava Dan starih


Međunarodni dan starijih osoba je poseban dan za starije osobe širom svijeta. Međunarodni dan starijih osoba se obilležava danas,1. oktobra, sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspjeha čovječanstva, ali i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Neophodno je istaći da je udio osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja sa jedne strane usljed opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usljed povećanja dužine životnog vijeka.

Neobraćanje pažnje na starije osobe znači da se ne obraća pažnja na 20 posto svjetske populacije do 2030. godine, kada će biti više ljudi starijih od 60 godina nego djece mlađe od 10 godina, pri čemu će te brze promjene u starosnoj strukturi prije svega zahvatiti zemlje u razvoju.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba ima za cilj da ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Agencije