PROTEST U TETOVU, TRAŽE SE OSTAVKE ZVANIČNIKA ZBOG POŽARA :: Semberija INFO ::

 

PROTEST U TETOVU, TRAŽE SE OSTAVKE ZVANIČNIKA ZBOG POŽARA


Foto: Nezavisne
SKOPLjE - Stotine demonstranata u sjevernomakedonskom gradu Tetovu tražilo je danas ostavke zvaničnika, nakon prošlonedjeljnog požara u kome je izgorjela kovid bolnica i poginulo 14 osoba, a povrijeđeno još desetak.

Protest su organizovale porodice žrtava, a demonstranti su zahtijevali da vlasti otkriju nalaze istrage o požaru, kao i ostavku gradonačelnice Tetova Teute Arifi, prenosi AP.

Sukobi između policije i demonstranata izbili su ispred sjedišta albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je dio vladajuće koalicije.

Portparol policije u Tetovu Marijan Josifoski saopštio je da su četiri policajca lakše povrijeđena, a najmanje dva demonstranta uhapšena.

Devet dana nakon požara u bolnici, nisu objavljeni podaci iz istrage o njegovim uzrocima, vjeruje se da je požar bio slučajan, ali nije utvrđeno kako je počeo, dok svjedoci i zvaničnici kažu da je požaru prethodila eksplozija.

Plamen se brzo proširio kroz privremeni objekat, koji je uništen u roku od nekoliko minuta, a u požaru je poginulo 12 pacijenata i dva rođaka u posjeti, a još 12 osoba je povrijeđeno.

Ministar zdravlja Venko Filipce ponudio je ostavku dva dana nakon požara, kao i njegov zamjenik Ilir Hasani, zajedno sa dvojicom viših rukovodioca bolnice, ali je premijer Zoran Zaev poručio da će konačnu odluku o podnijetim ostavkama donijeti isključivo na osnovu činjenica iz istrage.

Devetnaest terenskih bolnica, finansiranih iz kredita Svjetske banke, podignuto je širom Sjeverne Makedonije u prošloj godini radi rješavanja sve većeg broja hospitalizacija zbog korona virusa i nedostatka bolničkih kreveta, navodi AP.

Zdravstvene vlasti kažu da je svih 19 izgrađeno prema specifikacijama i standardima koje je Svjetska banka postavila kao uslov za kredit.

(Tanjug)