Čiji je Cetinjski manastir? :: Semberija INFO ::

 

Čiji je Cetinjski manastir?


Фото - Танјуг/АП
PODGORICA, CETINjE - Skupština Cetinja raspravljaće sutra o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Dan uoči sjednice, pravnik i publicista Novak Adžić smatra da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri treba da preda Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu nepriznatoj CPC, a advokat i član pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Dragan Šoć poručuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

"U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno-pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom", kaže Šoć.

Dodao je da ako se ona i donese neće proizvesti nikave pravne posljedice.

Adžić i Šoć su zajednički apelovali na smirivanje tenzija.

Adžić je, naime, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se zalaže da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri odluči o davanju Cetinjskog manastira na upotrebu CPC.

- Ne znam kako će se to odvijati. Ja sam za smirivane tenzija i institucionalno i političko rješavanje problema, ali isto tako i za poštovanja i sudskih prava i sloboda obespravljenih nacionalnih Crnogoraca koji su ugroženi u svojoj državi aktuelnom politikom koja negira fundamentalni državni i nacionalni identitet", naveo je Adžić, koji je rekao da je učestvovao na cetinjskim protestima protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom manastiru.

Da je pravni savjetnik prijestonice Cetinje, Šoć bi im, kazao je, rekao da inicijativu uvrste na dnevni red ako je ona u saglasnosti sa Statutom prijestonice.

Građani, kako ističe, zaslužuju odgovor i poručuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

"U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno-pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese, ona neće proizvesti nikave pravne posljedice i od toga nemam zebnje", kazao je Šoć.

Upozorio je da takva odluka može da pošalje poruku koja bi mogla da podgrije postojeće podjele i tenzije i usmjeri ih u pravcu koji, kako je kazao, niko ne želi.

"Odbornici Cetinja treba da shvate da imaju ozbiljnu odgovornost, a onima koji huškaju na nezakonito i protivpravno ponašanje, a kunu se u vladavinu prava, u evropske vrijednosti poručujem da to ne rade jer su i oni stanovnici države i ne zovu đavola jer se on može pojaviti. Ja ga ne želim. Da ga niko ne želi ne bi manipulisao osjećanjima ni Srba, ni Crnogoraca, ni Albanaca ni Bošnjaka, a toga u Crnoj Gori ima i više nego što je potrebno", naveo je Šoć.

Za Adžića bi ispravna formulacija bila "davanje na korišćenje CPC". To smatra legalnim i legitimnim jer je, kako dodaje, cetinjska opština vlasnik Cetinjskog manastira i danas.

"On je bio svojina države, a Crkva ga je koristila za svoje potrebe. Dobio je određenu zemlju, ali samo kao manastir. Nikada nije bio svojina Crnogorske pravoslavne crkve, a još manje Mitropolije crnogorsko-primoske koja je ustanovljena 1929", tvrdi Adžić.


Tanjug / Nezavisne