Dodik: Spomen obilježje će biti mjesto okupljanja i upoznavanja sa tragedijom našeg naroda :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Spomen obilježje će biti mjesto okupljanja i upoznavanja sa tragedijom našeg naroda


BEOGRAD -Centralna tema razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila je izgradnja spomen obilježja u Gradini, kao i način na koji obezbijediti da to bude mjesto koje će za sve Srbe, gdje god da žive, biti mjesto dolaska i upoznavanja sa tragedijom našeg naroda, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Dogovarali smo neka operativna pitanja, kako doći do toga da se raspiše jedan opšti konkurs za izradu idejnog projekta i da na bazi toga krenemo u realizaciju - rekao je Dodik nakon sastanka, prenio je RTRS.

Istakao je da je na sastanku potvrđeno da će Srbija da uloži 80 odsto sredstava, a Srpska 20.

- Što se tiče Srpske, moje konsultacije sa rukovodstvom Republike Srpske i svih nas tamo su da ćemo mi to obezbijediti - rekao je Dodik.

Naveo je da će spomen obilježje u Gradini biti centar koji će uokviriti ono što je tradicionalni prikaz tog stradanja, ali i najsavremeniju 3D izvedbu, kao i da se traži kompanija koja bi to mogla uraditi.

-Ranije smo imali razgovor sa jednom od američkih kompanija koje su to radile.

Oni zbog zainteresovanosti za neke druge projekte, nisu isporučili ono što smo mi očekivali i moramo ići dalje - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i tome na koji način obezbijediti da to bude mjesto koje će za sve Srbe, gdje god žive, biti mjesto dolaska i upoznavanja sa tragedijom našeg naroda.

Dodik je rekao da su druge teme razgovora bile vezane za ukupnu političku sitauciju.

-Razgovarali smo i o posjeti Kristijana Šmita Beogradu i razgovoru koji je predsjednik Srbije imao sa njim. Predsjednik Vučić zna moje mišljenje da je Šmit nelegitiman i da bih volio da to tog sastanka nije došlo - rekao je Dodik.

On je dodao da je nakon toga u Sarajevu bilo spekulacija o tom sastanku, kao „i kod nekih naših ljudi“.

-Šmit je nelegalan. On nije visoki predstavnik i nema potrebe da se u tom njegovom svojstvu srećem sa njim i ne želim da mu dam legitimitet - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tema razgovora je bila i sutrašnja posjeta njemačkog kancelara Angele Merkel Srbiji.

-Razgovarali smo i o manifestacijama povodom zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra - rekao je Dodik.

On je podsjetio da će u Banjaluci 14. septembra biti organizovana akademija tim povodom, a dan kasnije i u Beogradu, s tim što će 15. septembra zasjedati Narodna skupština Srpske koja će donijeti zakon o zaštiti ćirilice, a isto to će učiniti i Skupština Srbije.

Dodik je naveo da bi sa predsjednikom Vučićem trebalo da se vidi u narednom periodu u Brčkom, gdje je zajedničkim sredstvima Vlade Srbije i Republike Srpske izgrađen vrtić koji nosi naziv Beograd.

​Glas Srpske