BROJNE OSUDE IZ SRPSKE NA IZJAVU TURKOVIĆEVE :: Semberija INFO ::

 

BROJNE OSUDE IZ SRPSKE NA IZJAVU TURKOVIĆEVE


Izjava ministarke spoljnih poslova BiH, Bisere Turković, koja je nakon najave gradnje Memorijalnog kompleksa u Gradini, posvećenog srpskim žrtvama, rekla da je neprihvatljivo da se na prostoru BiH gradi bez odobrenja njenih institucija, naišla je na brojne osude iz Srpske. Jedinstvena je ocjena da je to još jedan pokazatelj netrpeljivosti Turkovićeve i SDA prema Srbima. Memorijalni centar biće izgrađen u Donjoj Gradini, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručivši da Biseru Turković niko o tome neće ništa pitati. Gradnja kompleksa rezultat je dogovora, koji Srpska i Srbija imaju već duži niz godina, precizirao je Dodik.

- Ko nju šta pita? Šta ona ima s tim? Radi se opsežan projekat koji treba da objedini sva mjesta stradanja u Gradini, ona koja su ostala izvan srpskih država kao što su Pag, Jadovno, Garavice kod Bihaća gdje je ubijeno u sedam dana 14.000 Srba - rekao je Dodik.

Da će Republika Srpska graditi šta želi i zajedno sa maticom Srbijom, svoje naraštaje učiti istini i njegovanju kulture sjećanja o stradanju svojih predaka, poručila je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. Bisera Turković ovakvom izjavom samo je pokazala da nema ni trunke političkog, ni ljudskog morala, smatra Vulićeva.

- Nju ćemo pitati onoliko koliko je pitaju u Sarajevu kada žele nešto da grade. Ona je za nas nebitna, marginalna ličnost - poručila je Sanja Vulić poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Iz SDS-a Biseri Turković poručuje da se, prije ovakvih izjava dobro informiše, jer institucije BiH nemaju nikakve veze s izdavanjem građevinskih dozvola.

- Iole pristojan i normalan čovjek sebi, prije svega, nikada ne bi dozvolio da upućuje otrovne strelice nad svetilištem, mučilištem, stratištem u kojem je stradalo više od 700.000 Srba - kaže Aleksandra Pandurević član GO SDS.

Da Turkovićeva neće odlučivati gdje će biti građen memorijalni centar srpskim žrtvama, poručuju i iz PDP-a.

- Na njenu žalost, ona neće odlučivati o izgradnji Memorijalnog centra, a da Srbi poštuju sve žrtve, mogla se uvjeriti da je jednom došla u Donju Gradinu. Međutim, takve persone nam i ne trebaju na tom tužnom i svetom mjestu - rekao je Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Za DNS riječi Bisere Turković najbolji su dokaz da je Republika Srpska jedini garant opstanka Srba.

- Takav zločin i genocid zaslužuju da budu adekvatno obilježeni, da se to više nikada ne ponovi - smatra Nenad Nešić predsjednik DNS-a.

Umjesto što na sve načine želi da uništi svjedočanstva o srpskom stradanju na ovim prostorima, Turkovićeva i njeni istomišljenici trebalo bi da se ozbiljnije pozabave onima koji u BiH još nose zastave Islamske države, kao juče u Vozući, jednoglasan je odgovor Biseri Turković iz Srpske.

(RTRS)