BAJDEN I SI RAZGOVARALI 90 MINUTA :: Semberija INFO ::

 

BAJDEN I SI RAZGOVARALI 90 MINUTA


Foto: REUTERS
Telefonski razgovor koji je trajao 90 minuta između predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga imao je za cilj da kanali komunikacije ostanu otvoreni, saopštila je danas Bijela kuća.

Ton jučerašnjeg razgovora bio je pun poštovanja i iskren, bez predavanja i snishodljivosti, rekla je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki, prenio je Rojters.

Dvojica državnika razmatrali su mogućnosti kako da konkurencija, između dvije najrazvijenije svjetske ekonomije, ne preraste u sukob, objavila je Bijela kuća, prenio je Glas Amerike.

SAD su saopštile da će djela pokazati može li se prekinuti zastoj u odnosima dvije supersile koji su na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Bijela kuća je ukazala da su Bajden i Si održali obimnu i stratešku diskusiju, uključujući oblasti u kojima se interesi dvije države podudaraju i razilaze.

U fokusu razgovora su bila i ekonomska pitanja, klimatske promjene i globalna pandemija kovida-19.

Kineski državni mediji objavili su da je Si prenio Bajdenu da američka politika prema Kini nanosi, kako je precizirano, ozbiljne poteškoće odnosima dvije države.

Navedeno je da su se obje strane saglasile da održavaju česte kontakte kao i da osnaže komunikaciju.

Kina i SAD trebalo bi da iskažu stratešku hrabrost, svijest i političku odvažnost kako bi doprinijeli da se kinesko-američki odnosi nađu na putu stabilnog razvoja što je prije moguće, navodi se u izvještajima kineskih državnih medija,  prenosi Glas Amerike.
 
(Tanjug)