Sjednica Predsjedništva PDP-a u Bijeljini: Važno je da izaberemo pravi put za Republiku Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Sjednica Predsjedništva PDP-a u Bijeljini: Važno je da izaberemo pravi put za Republiku Srpsku


- Danas smo u jednoj optimističnoj atmosferi razmatrali prednacrt Programa obnove Republike Srpske s kojim ćemo u narednom periodu izaći u javnost i pokazati jasnu namjeru da drugog oktobra naredne godine idemo na pobjedu i na formiranje narodne vlasti u Republici Srpskoj, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa nakon današnje sjednice Predsjedništva PDP-a u Bijeljini.

“Izaći ćemo s dokumentom u kojem ćemo predstaviti najbolja moguća programska rješenja, kako obnoviti Republiku Srpsku, da živimo kao sav normalan svijet. Program obnove će sadržavati nekoliko segmenata, ekonomsku obnovu, demografsku, moralno - vrijednosnu i kulturnu obnovu, obnovu lične i socijalne sigurnosti, vladavine prava i obnovu političke stabilnosti, s dijelom koji se tiče evropske budućnosti Republike Srpske”, izjavio je Borenović, naglasivši da će u ovom ključnom dokumentu biti kreirana rješenja i principi  prema kojima ćemo se, kako je rekao, sabirati na sljedećim izborima.



 On je naglasio  da je važno, uz dobar program, imati i najbolje kandidate koji će predstavljati i PDP i druge opozicione stranke za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.
 “Očekujem da ćemo taj proces s našim kolegama iz opozicije uspješno završiti najkasnije do kraja godine, što je po nama jako važno. Dobar program, kvalitetni i odlučni kandidati, jedinstven zajednički nastup opozicije, garancija je da ćemo na narednim izborima pobijediti, zajedno sa našim narodom. To se od nas očekuje i PDP će sve učiniti da se do tog važnog, suštinskog cilja dođe na najbolji mogući način. Ozbiljna smo, odgovorna politička partija koja zna koliko je važno da na tim sudbonosnim izborima izaberemo pravi put za Republiku Srpsku. Mi možemo biti stub i nosioci, zajedno s našim kolegama,  svih tih budućih događaja. Razgovarali smo i o aktuelnoj političkoj situaciji. Jako je važno da se što prije prevaziđe postojeće stanje vezano za bespotrebno nametnuti Inckov zakon koji je proizveo politički haos u BIH. Očekujemo i tražimo, prije svega, od vladajuće koalicije na nivou zajedničkih institucija BiH, da izađe sa rješenjem postojeće krize kroz određeni dokument, akt, zakon, sa prihvatljivim sadržajem, iza koga će stati svi relevantni politički faktori u ovoj zemlji i koji će biti rezultat unutrašnjeg domaćeg dogovora kroz redovnu parlamentarnu proceduru, u skladu sa Ustavom propisanim principima, na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je jedina garancija kako se može prevazići postojeće stanje sa nametnutim zakonom koji je načinio ogroman problem i štetu unutar BiH”, izjavio je Borenović, naglasivši pritom da nametnuti zakon ima i kratkoročno i dugoročno negativne efekte.

Borenović je izjavio da PDP ostaje privržen zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i da neće učestvovati u procesu donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, te da će sve to biti veliki test i izazovov i za vladajuće strukture, da li su spremni da poštuju ili da krše zaključke Narodne skupštine RS, naglasivši da je primarni cilj da se postojeće stanje što prije prevaziđe. 
“Očekujemo i tražimo da se vlast po ovom pitanju što prije odredi, ako su mogli SNSD, SDA i HDZ  napraviti dogovor oko Nato puta BiH, oko akciza, podjele fotelja, raznoraznih privilegija i budžeta, onda treba da se ponudi i rješenje – kako izaći iz ove ozbiljne političke krize”, izjavio je Borenović.

Semberija info