STRANCI IZ TREĆIH DRŽAVA TEŽE DO STUDIJA U SLOVENIJI :: Semberija INFO ::

 

STRANCI IZ TREĆIH DRŽAVA TEŽE DO STUDIJA U SLOVENIJI


LjUBLjANA - Studenti iz trećih država, nečlanica Europske unije, u Sloveniji od ove godine moraju da dokažu da na računu imaju najmanje 402 evra mjesečno za životne troškove, a vladajuća većina odbila je u parlamentu prijedlog 40 poslanika opozicije da taj uslov bude ukinut.

Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Božo Predalič izjavio je da strani studenti iz trećih država moraju za mjesec unaprijed da dokažu da imaju mjesečno 402 evra, prenosi Hina.

Predalič je dodao da vlada ne može da podrži prijedlog opozicije da za upis i studiranje u Sloveniji bude dovoljna samo izjava roditelja ili zakonitih zastupnika studenta da će ga izdržavati, kako je bilo prije izmjena zakona o strancima, čije je primjena počela ove godine.

Vlada tvrdi da su stroži uslovi za strane studente uvedeni jer su se ranije sa podnošenjem neobavezujućih izjava o izdržavanju studenta dešavale zloupotrebe.

Na univerzitetima u Sloveniji oko desetinu upisanih studenata čine stranci, među kojima su polovina studenti sa područja bivše Jugoslavije.

Opozicija, međutim, smatra da stroži kriterijumi onemogućavaju i nastavak školovanja mnogima iz trećih zemalja koji već studiraju na slovenačkim fakultetima i otežavaju upis novim studentima, posebno onim iz siromašnijih sredina.

(GlasSrpske)