Visoki predstavnik Šmit ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u strukturama BiH :: Semberija INFO ::

 

Visoki predstavnik Šmit ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u strukturama BiH


Novi Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit ukazao je na konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Šmit na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” u organizaciji Njemačko-atlantskog društva.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”.

Šmit, koji je početkom kolovoza preuzeo funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), je ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora”, rekao je Šmit ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje”, rekao je Šmit.

Šmit je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

“Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti”, rekao je Šmit.

Na skupu u bavarskom Najšted an der Ajh , gdje je izborni okrug zastupnika Kristijana Šmita, je sudjelovao i predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble.

BHRT