Predstavljeni rezultati naučnog istraživanja o izgradnji pomirenja u BiH: Dug put do izgradnje povjerenja i pomirenja u BiH :: Semberija INFO ::

 

Predstavljeni rezultati naučnog istraživanja o izgradnji pomirenja u BiH: Dug put do izgradnje povjerenja i pomirenja u BiH


Do sada smo objavili osam izvještaja o projektu izgradnje povjerenja i pomirenja u BiH  kroz različite perpektive. Ovu knjigu prvi put bosanskohercegovačkoj javnosti predstavljamo danas u Bijeljini, izjavio je Marko Antonio Brkić, sa Sveučilišta “Hercegovina” u Mostaru, član istraživačkog tima koji je u Bijeljini predstavio rezultate naučnog istraživanja, provedenog u BiH u proteklih osam godina, u koji je uključen i Univerzitet u Edinburgu, kao i Centar za empirijska istraživanja religije iz Novog Sada - Sarajeva.



“Ovaj projekat  traje već osam godina i u njemu je učestvovalo više od 3.500 građana BiH iz trinaest gradova. Primijenili smo različite tehnike i metode istraživanja, kvalitativne i kvantitativne pristupe u obradi podataka. Ovo je jedinstven pristup ovom pitanju i problemu u BiH, da se pitanje izgradnje povjerenja i pomirenja preispituje na naučni način. Religija, kao jedan od ključnih faktora, ima svoje mjesto u procesu izgradnje povjernja i pomirenja u BiH. Nažalost, većina istraživanja zanemaruje ili ne uzima u dovoljnoj mjeri u obzir činjenicu, zbog čega su na društvenopolitičkom, ekonomskom i svakom drugom planu ključni procesi koji se odvijaju i na duhovnom planu. Crkveni, vjerski dužnosnici, poglavari, pa i sami vjernici, kao dio društva, nose odgovornost i dio svoje uloge u procesu izgradnje povjerenja i pomirenja. BiH je i danas, četvrt vijeka od završetka ratnih sukoba, društvo nestabilnosti, nerijetko straha, nemira, neostvarenih prava, političkih tenzija i svega onoga što čini naše društvo nedovoljno kvalitetnim, nestabilnim za razvoj u svakom pogledu”, izjavio je Marko Antonio Brkić, naglasivši da je Istraživački tim došao do rezultata koji su objavljeni i biće dostupni javnosti.

Brkić je naglasio da većina građana u BiH smatra da su proces izgradnje povjerenja i pomirenja ključni i nužni, neophodni za nastavak zajedničke budućnosti u BiH, ali da postoje različiti pristupi na koji način to treba ostvariti.

Zorica Kuburić, profesor sociologije religije na Univerzitetu u Novom Sadu i predsjednik Centra za emirijska istraživanja religije, u ime koordinatora ovog istraživanja, izjavila je da su kroz razgovore sa predstavnicima civilnog društva, sa javnim ličnostima i građanima  u trinaest gradova, u proteklih sedam godina došli do rezultata koji mogu ponuditi i rješenja za izgradnju i pospješivanje procesa povjerenja i pomirenja.



“Korupcija je nešto što je zarobilo ljude na terenu, da mogu djelovati iskreno. Korupcija u političkom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu spriječila je da imamo snažne, slobodne ličnosti koje mogu djelovati iskreno. Ljudi međusobno žive na terenu, ali jedna od prepreka su i podijeljene škole, što stvara rascjep, nepovjerenje i distancu. Imamo i nedostatak političkog dijaloga. Stiče se utisak da je u medijima predstavljena slika života kakav nemamo u realnosti, pa ispada da mediji vrše neku vrstu prenosnika onoga što imamo u politici, što dovodi do novih nacionalnih podjela, a ne predstavlja put ka zajedništvu. Jedni nas dijele odozgo, a narod želi da živi normalno”, istakla je profesor Zorica Kuburić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević