Mediji u regionu o ustoličenju mitropolita i protestima :: Semberija INFO ::

 

Mediji u regionu o ustoličenju mitropolita i protestima


Фото - Танјуг


BEOGRAD - Mediji u regionu s velikom pažnjom su propratili ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikiija i posjetu patrijarha SPC Porfirija Crnoj Gori, prvoj od stupanja na tu dužnost, a posebno nemire koje su izazvali protivnici koji su zahtjevali da se taj isključivo vjerski čin izmjesti iz Cetinjskog manastira.

Hrvatski portal Indeks je u nekoliko informacija tokom dva izvjestio da je mitropolit Joanikiije ustoličen uprkos protestima protivnika tog događaja, koji su, kako navode, juče gađali kamenjem i novinare, pljuvali ih i gurali.

Portal piše da su demonstranti napali ekipu tv. N1 koja je izvještavala sa ulica.

Prenjeli su i informaciju da su patrijarh i mitropolit na Cetinje stigli Helikopterom, čime su, kako navode, poručili da SPC neće odustati, kao i da je patrijarh iz helikoptera objavio snimak na svom Instagram profilu.

Prenijeli su informacije o blokadi puteva na Cetinju i da je predsjednik Milo Ðukanović za sve optužio Srbiju.

Situacijom u Crnoj Gori vezano za ustoličenje mitropolita SPC izvestila je nizom informacija hrvatska novinska agencija HINA, koja je danas prenjela da je uprkos protestima na Cetinju i blokadama, ustoličen mitropolit Joanikije.

O sukobima, suzavcu i šok bombama na Cetinju i ustoličenju mitropolita piše i zagrebački Jutarnji list.

Sarajevski portal Kliks je prenio danas da su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije po povratku sa Cetinja u Podgoricu dočekani aplauzima i pjesmom "Vladiko Sokole". Prenijeli su da je na Cetinju u sukobi demonstranata i policije povređeno 60 osoba, od kojih 20 policajaca. Fokus im je bio na obraćanje Ðukanovića, koji je o ustoličenju govorio kao o "helikopterskom desantu" i da je SPC osramotila tron Svetog Petra Cetinjskog.

Portal Radiosarajeva prenio je da je ustoličenje mitropolita na Cetinju obavljeno uz jaku policijsku pratnju koja je dopratila patrijarha i mitropolita.

I svi banjalučki mediji izvjestili su o ovom događaju s dužnom pažnjom - da je mitropollit Joanikije ustoličen i da je nakon tog čina ovaj događaj ocjenio biblijskm, kojem je prisustvovalo više od 40 arhijereja iz SPC i pravoslavnih sestrinskih crkava iz svijeta.

Da je mitropolit Joanikije ustoličen danas u Cetinjskom manastiru izvjestili su i gotovo svi makedonski mediji, koji su u kontinuitetu pratili proteste protiv tog vjerskog čina na Cetinju i sukobe demonstranata sa policijom.

Picula osudio nasilje tokom ustoličenja Joanikija

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula oštro je osudio nasilje koje se dogodilo u toku ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i poručio da verske manifestacije ne smeju zloupotrebljavane u političke svrhe.

“Oštro osuđujem nasilje tokom ustoličenja novog mitropolita Joanikija. Treba poštovati slobodu delovanja vjerskih organizacija i osjećanja vjernika, ali vjerske manifestacije ne smeju biti zloupotrebljavane u političke svrhe", napisao je Picula na Tviteru.

Istakao je da je sloboda izražavanja, ali i protesta nepovrediva.

Tanjug / Nezavisne