Preminuo Živko Radišić :: Semberija INFO ::

 

Preminuo Živko Radišić


BANjALUKA- Živko Radišić, bivši gradonačelnik Banjaluke i član Predsjedništva BiH preminuo je danas u 84. godini u Banjaluci u UKC RS gdje je bio hospitalizovan.

On je nakon pada bio smješten na Odjelu za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko- kliničkog centra Republike Srpske, ali  ga je danas oko 13 časova izdalo srce.

Radišić je rođen Prijedoru 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Jedno vrijeme je bio na čelu Socijalističke partije Republike Srpske dok je funkciju gradonačelnika Banjaluke obavljao od 1977. do 1982. godine.

Radišić je za vrijeme velikog zemljotresa u Banjaluci bio u vrhu banjalučke gradske vlasti te neposredno zadužen za saniranje posljedica.

Godinama nakon potresa je i kao načelnik nadgledao obnovu i kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput Banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.

Bio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske od oktobra 1998. do juna 1999, kao i srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u periodu od oktobra 2000. do juna 2001.

Postao je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Rajko Kuzmanović, tadašnji Predsjednik Republike Srpske ga je 1. novembra 2010. odlikovao Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.

Cvijanović: Živko Radišić dao ogroman doprinos razvoju Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici Živka Radišića, koji je preminuo danas u Banjaluci.
"Sa velikom tugom i žaljenjem primila sam tužnu vijest o smrti Živka Radišića, bivšeg srpskog član Predsjedništva BiH, senatora Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je naglasila da će Živko Radišić ostati upamćen kao čovjek koji je, obavljajući značajne funkcije, dao ogroman doprinos, kao i lični pečat razvoju ne samo Banjaluke, već i cijele Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

"U tužnim trenucima koji su zadesili vašu porodicu, izražavam poštovanje i saosjećanje sa vama, njegovim najbližima, prijateljima, kao i svima koji su ga poznavali. U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu predsjednika Republike Srpske.

​Glas Srpske