SIPA U ČAPLjINI UHAPSILA ČLANA NARKOGRUPE KOJOJ SU SVE AKCIJE PROPALE :: Semberija INFO ::

 

SIPA U ČAPLjINI UHAPSILA ČLANA NARKOGRUPE KOJOJ SU SVE AKCIJE PROPALE


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Sud Bosne i Hercegovine odredio je privremeni pritvor Davoru Čiliću, kojeg su po međunarodnoj difuznoj potjernici Interpola Zagreb uhapsili pripadnici SIPA.

Čilić je lociran i uhapšen u Čapljini, gdje je boravio u iznajmljenom stanu, a Hrvatska ga traži radi krivičnog gonjenja zbog optužbi da je, kao član kriminalne grupe, odnosno zločinačke organizacije, učestovao  u neovlaštenoj proizvodnji i trgovini narkoticima.

Prema onome što su ranije izvještavali hrvatski mediji, Čilić, te prvookrivljeni i drugookrivljeni Damir Čuma (41) i Viktor Mrvalj (39) bili su glavni organizatori nekoliko akcija krijumčarenja droge, a kriminalnu grupu činili su još Tomislav Brataljenović (42), Sead Tabaković (52), Mirko Brkić (39) i Dalibor Krijan (28), piše Faktor.

Zanimljivo je da su sve njihove akcije završile neuspjehom.

Hrvatski mediji tako navode da su oni najprije u ljeto pretprošle godine, od početka jula do početka avgusta, s nepoznatim osobama iz Turske dogovorili krijumčarenje prekursora aceton-anhidrida iz Poljske na područje Turske.

Riječ je o materiji koja se upotrebljava za izradu heroina.

Najprije su u Poljskoj kupili 5.000 litara spomenute kiseline, nabavili nalog za prevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su je namjeravali prokrijumčariti u Tursku, skrivenu u teretnom vozilu među solarnim panelima.

Plan je funkcionisao preko dva granična prelaza, jer je kamion prošao granice Slovenije i Hrvatske, odnosno Hrvatske i Srbije, ali ne i granični prijelaz Kalotina između Srbije i Bugarske.

Tamošnji su carinici, naime, tokom granične kontrole u tovarnom prostoru priključnog vozila pronašli pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara, koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidridom.
Tako im je propao plan da u Turskoj dobiju heroin, koji su potom namjeravali vratiti u Hrvatsku radi daljnje preprodaje. Ovaj ilegalni teret zaplijenjen je 2. avgusta prošle godine, a kamionom je upravljao hrvatski državljanin Milovan K.

Propast jedne akcije, međutim, nije ih omela u pripremi i realizaciji druge.

Pri tome je već spomenuti Viktor Mrvalj, kako mu se stavlja na teret, u periodu od početka decembra 2017. do sredine januara 2018. godine, okupio i povezao u grupu Brateljenovića, Tabakovića i Čilića te više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine, radi kupovine većih količina marihuane na području Bosne i Hercegovine i njenog krijumčarenja u Njemačku radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, prenosi Faktor.

U prvoj akciji kupili su nešto više od 15 kilograma marihuane na području Čapljine, koju su namjeravali prevesti automobilom “škoda fabia” koju je Mrvalj nabavio u Njemačkoj, pa su 15 paketa s više od 15 kilograma marihuane skrili u prostor za rezervni točak i stražnji branik.

Međutim, nije uspio otići dalje od graničnog prelaza Slavonski Šamac, gdje su policajci i carinici 16. januara prošle godine pronašli skrivenu “travu”.

Ni druga akcija, koja se događala od februara do juna prošle godine, nije im uspjela.

Za nju su, prema optužbi, Damir Čuma i Vikitor Mrvalj povezali suokrivljene Tabakovića, Čilića, Brkića i Krijana te više drugih osoba s područja BiH. Opet je trebalo nabaviti marihuanu i prevesti je u Njemačku radi preprodaje.

Taj put kupili su 40 kilograma na području Čapljine, ali su drogu namjeravali “prošvercati” s legalnim prevozom stolica, koje su se kamionom marke prevozile iz preduzeća u BiH do preduzeća u Njemačkoj.

Drogu su skrili u sredinu tovarnog prostora, rasporedivši je u 38 paketa između paketa sa stolicama, ali ni ovaj put nisu uspjeli u naumu, jer je sve otkriveno na graničnom prelazu Slavonski Brod, gdje je vozač, okrivljeni Brkić zaustavljen 8. juna prošle godine.