PUTIN: REZULTAT AMERIČKOG 20-GODIŠNjEG PRISUSTVA U AVGANISTANU JE "NULA" :: Semberija INFO ::

 

PUTIN: REZULTAT AMERIČKOG 20-GODIŠNjEG PRISUSTVA U AVGANISTANU JE "NULA"


MOSKVA - Moskva je otvorena za razvoj dobrih odnosa sa zapadnim zemljama, pod uslovom da se okanu svoje trenutne politike prema kojoj sebe vide kao mudre učitelje, a Rusiju tretiraju kao učenika, poručio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Američka vojska u Avganistanu 20 godina je pokušavala da civilizuje ljude koji žive tamo, da uvede svoje norme i standarde života u najširem smislu tih riječi, uključujući i političku organizaciju društva - kazao je ruski čelnik i dodao:

- Rezultat su ogromne tragedije, ogromni gubici, i za one koji to čine - SAD - i još više za ljude koji žive u Avganistanu. Rezultat je nula, ako ne i negativan.

Ruski predsjednik istaknuo je da je "nemoguće nekome nametati nešto izvana" i da "ukoliko neko učini nešto drugome, trebao bi poznavati istoriju, kulturu, životnu filozofiju tih ljudi u najširem smislu tih riječi, i odnositi se prema njihovoj tradiciji s poštovanjem".

Moskva, koja je vodila desetogodišnji rat u Avganistanu koji je okončan povlačenjem sovjetskih vojnika u 1989., učinila je diplomatski povratak u zemlju kao posrednik u proteklih nekoliko godina. Rusija je kontaktirala predstavnike avganistanskih zaraćenih frakcija, među kojima su i talibani - i pored toga što ih je nazvala terorističkom organizacijom, prenosi AP.

(GlasSrpske)