AKCIJA ŠPANSKE POLICIJE PROTIV ALBANSKE MAFIJE :: Semberija INFO ::

 

AKCIJA ŠPANSKE POLICIJE PROTIV ALBANSKE MAFIJE


Foto: AFP 2021 / LLUIS GENE
Više od sto osoba je uhapšeno i uništeno je oko 25.000 sadnica marihuane u akciji španske policije protiv albanske mafije na nekoliko lokacija u toj državi. Španska policija tvrdi da je šverc marihuane u poslednjih nekoliko godina lansirao albansku mafiju u sam vrh kriminalnih organizacija u Evropi.

Istraga je trajala više od godinu dana i na kraju je uhapšeno 107 osoba povezanih sa albanskim kriminalnim grupama, koje su švercovale marihuanu širom Evrope, saopštila je španska policija.

 Navodni kriminalci uhapšeni su na 51 lokaciji u Španiji i tokom akcije je uništeno 25.000 sadnica marihuane, tona spakovane droge, 70.000 evra i nešto oružja i opreme.

Akcija policije je obuhvatila Taragonu, Barselonu, Đironu i Kasteljon, a u procesu identifikovanja kriminalaca učestvovale su i policije iz Albanije i Njemačke. U akciji je učestvovalo 400 agenata.

Šverc marihuane omogućio je albanskoj mafiji da se "takmiči sa ostalim kriminalnim organizacijama, poput italijanske ili balkanske mafije", navela je španska policija.

Policija je, takođe, navela da su ilegalne plantaže marihuane krale struju iz lokalnih mreža, čime je pričinjena šteta procenjena na oko 1,6 miliona evra.

Španska policija je upozorila da se trenutno vodi nekoliko akcija protiv albanske mafije, mahom pod okriljem Europola.
 
(RTS)