U SRPSKU STIGLO JOŠ 25.000 DOZA DRUGE KOMPONENTE VAKCINA SPUTNjIK :: Semberija INFO ::

 

U SRPSKU STIGLO JOŠ 25.000 DOZA DRUGE KOMPONENTE VAKCINA SPUTNjIK


U Republiku Srpsku danas je isporučeno još 25.000 doza druge komponente vakcina Sputnjik koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva Srpske protiv Kovid-19, a za koje je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Riječ je o novoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa veleprometnikom Krajinagrup, navodi se u saopštenju.

Do sada je, uključujući i ovu isporuku, na ovaj način u Srpsku stiglo ukupno 274.300 doza prve i druge komponente ove vrste vakcina.

Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjaluci, a po završetku procedura biće upućene zdravstvenim ustanovama širom Srpske za nastavak procesa revakcinacije protiv virusa korona, navodi se u saopštenju.


Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske podsjećaju da se, prema uputstvima proizvođača, revakcinacija drugom komponentom vakcine Sputnjik može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom.

Zdravstvene ustanove u Srpskoj raspolažu dovoljnim količinama vakcina protiv Kovida-19 više proizvođača.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske još jednom pozivaju građane da se, ukoliko već nisu, što prije vakcinišu protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, u cilju što sveobuhvatnije imunizacije stanovništva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpke, zdravstvenim ustanovama je sa 30. avgustom 2021. godine isporučeno 280.609 prve i 198.156 druge doze vakcina protiv Kovida-19.
 
(RTRS)