Više od 120.000 đaka u Srpskoj ponovo u školskim klupama: Nastava po starom, ali uz maske i rastojanje :: Semberija INFO ::

 

Više od 120.000 đaka u Srpskoj ponovo u školskim klupama: Nastava po starom, ali uz maske i rastojanje


BANjALUKA - Školsko zvono okupiće danas đake u cijeloj Republici Srpskoj, a nakon dužeg vremena školarci će moći da sa svojim drugarima iz klupe uče na časovima u trajanju od 45 minuta, poštujući propisane epidemiološke mjere.

Škole spremno dočekuju oko 85.500 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca, a prema riječima direktora osnovnih i srednjih škola, nastavnici se posebno raduju trajanju časova, koji su se vratili na vrijeme prije pandemije. Kako bi ovaj način nastave bio održan tokom cijele školske godine, nastavnici, učenici i njihovi roditelji su dužni da poštuju preporuke Instituta za javno zdravstvo RS. Između ostalog, nadležni su preporučili održavanje fizičke distance od dva metra.

- Svi učenici su u obavezi da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska, kada se kreću po hodnicima škole i u sličnim situacijama. Đaci od šestog do devetog razreda osnovne škole te srednjoškolci obavezno treba da nose maske prilikom usmenog odgovaranja na času, a preporučuje se nošenje maske i u toku časova, dok nastavno osoblje i ostali zaposleni maske moraju nositi tokom cijelog boravka u školi - navedeno je u preporukama Instituta.

Kako je pojašnjeno, učitelji osnovaca do petog razreda procjenjuju da li mališani mogu da nose maske i treba da im pomognu da ih nose pravilno.

- Roditelji ili staratelji koji imaju simptome zaraze virusom korona ne smiju dovoditi djecu u školu, niti slati djecu ako posumnjaju da su bolesna. Za djecu koja su na bolničkom liječenju, u izolaciji ili za one koji boluju od hroničnih bolesti te im je ljekar preporučio da ne idu u školu, biće organizovana onlajn nastava - naveli su u Institutu.

Takođe, zabranjene su posjete školama kao što su pozorišne predstave i predavanja spoljnih predavača, dok će na roditeljskim sastancima moći prisustvovati samo jedan roditelj, odnosno staratelj.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Birač Andrija Mlađenović kazao je da ih posebno raduje što će časovi trajati 45 minuta.

- Zadovoljni smo jer je to u interesu djece. Naš cilj je da nauče što više mogu, ali i da im pomognemo u tome - kazao je Mlađenović za “Glas Srpske” dodajući da su škole odavno dezinfikovane i spremne za početak nastave.

Kako je istakao, nastojaće da u redovnu nastavu uvedu i dodatne aktivnosti koje su bile i prije pandemije.

- Trudićemo se da organizujemo što veći broj sekcija i dodatnih aktivnosti na otvorenom uz poštovanje mjera. Lijepo vrijeme nam svakako ide u prilog - rekao je Mlađenović. Prema njegovim riječima, učenici na času fizičkog vaspitanja neće nositi maske, ali će nastavnici prilagoditi vježbe kako bi bile ispoštovane preporuke Instituta.

I predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola iz Prnjavora, Srpca, Laktaša i Gradiške Radoslav Savanović raduje se povratku na staro te vjeruje da, ukoliko budu ispoštovane mjere, neće biti problema u održavanju “tradicionalne nastave”.

- Iako je trajanje časa od 20 minuta mimo svih pedagoških standarda, nastavu smo morali prilagoditi epidemiološkoj situaciji. Nadamo se da će đaci ovu i naredne školske godine provesti u klupama - istakao je Savanović za “Glas Srpske”.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić vjeruje da će se srednjoškolci pridržavati mjera.

- Apelujem na roditelje i učenike da poštuju preporučene mjere radi zdravlja učenika, ali i njihovih ukućana - kazao je Bajić.

Da će se uz poštovanje mjera i preporuka struke izvođenje nastave u učionicama nesmetano odvijati, uvjereni su i zvaničnici RS koji su uputili čestitke povodom početka nove školske godine.

Odgođen početak

Đaci OŠ “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva ipak danas neće sjesti u klupe jer je, kako su naveli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, početak nastave odgođen zbog uređenja objekata. Dodali su da će iz istih razloga na povratak u školu sačekati i đaci dviju srednjih škola, u Mrkonjić Gradu i Srpcu.


​Glas Srpske