POČINjE NOVA ŠKOLSKA GODINA: SVI SE RADUJU ŠKOLSKOM ZVONU :: Semberija INFO ::

 

POČINjE NOVA ŠKOLSKA GODINA: SVI SE RADUJU ŠKOLSKOM ZVONU


BANjALUKA , DOBOJ - Za oko 121.550 đaka osnovnih i srednjih škola u RS danas će početi nova školska godina po starom režimu odnosno čas će trajati 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja.

Naime , početak ove školske godine predstavlja veliki događaj, s obzirom na to da se poslije novog načina rada i učenja koje je nametnula pandemija učenici vraćaju na stari režim, kakav je bio prije početka pandemije.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kazala je da je sve spremno za današnji početak školske godine.

"Danas u pola osam ćemo dočekati učenike prve smjene, a u pola dva učenike druge smjene. Sve mjere koje je predložio republički Institut za javno zdravstvo mi ćemo ispoštovati", kazala je Vasiljević Stokićeva za "Nezavisne novine".

Dodala je da se svi raduju početku školske godine i da se nada da će epidemiloška situacija u RS dozvoliti da đaci redovano idu na nastavu.

"Čas od 45 minuta i svi đaci u jednom razredu olakšica je ne samo za prosvjetne radnike nego i za roditelje", kazala je ona. Ističe da će u svim srednjem školama s njihovog područja danas zvono oglasti početak nove školske godine.
Vesna Zekanović, učiteljica OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora, kazala je da se konačno sve vraća u normalne tokove.
"Čas će trajati 45 minuta, djeca su toga željna, ali i roditelji i prosvjetni radnici. Svi smo jedva dočekali da konačno krene školska godina. Spremni smo za poštovanje mjera, jer svima nam je bilo teško u prošloj školskoj godini. Svi mi, i prosvjetni radnici i roditelji, znamo koliko djeca najviše ponesu tereta. Svima nama je u interesu da se vratimo u normalne tokove", kazala je Zekanovićeva za "Nezavisne novine".

I roditelji su jedva dočekali povratka đaka u učionice sa časovima od 45 minuta.

"Moj dječak je prošle godine krenuo u prvi razed, a kako su bili podijeljni u grupe drugu polovinu razreda nije ni imao prilike da upozna. Sada se škola vraća na stari režim rada i sigurno da je to najbolje za djecu, a i veliko je olakšanje za roditelje", kazala je za "Nezavisne novine" Zorica Maksimović iz Banjaluke.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, čestitala je početak nove školske godine učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i zaposlenima u školstvu, sa željom da ona bude uspješna.

"Posebne čestitke upućujem najmlađim školarcima, prvačićima, koji prvi put sjedaju u đačke klupe, uz želju da im škola bude mjesto radosti, druženja i oaza znanja i vještina", navela je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, premijer RS, u svojoj čestitki prosvjetnim radnicima, đacima i njihovim roditeljima povodom početka nove školske godine ističe da već drugu školsku godinu počinjemo u uslovima koje diktira globalna pandemija virusa korona, ali i u nadi da će nova školska godina, za razliku od prošle, proteći u najboljem redu i u skladu s utvrđenim nastavno-obrazovnim planovima.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da danas počinje školska godina u svim školama, osim u jednoj osnovnoj i tri srednje.

"Početak nastave u novoj školskoj godini prolongiran je u Mašinskoj školi i Gimnaziji u Mrkonjić Gradu, koje koriste isti objekat, a zbog završetka radova na unutrašnjem uređenju školskog objekta, te u Centru srednjih škola 'Petar Kočić' Srbac zbog završetka radova sanacije školskog objekta, dok je u OŠ 'Vaso Pelagić' takođe proloniran zbog završetka radova na rekonstrukciji i zamjeni stolarije",  kazali su iz resornog ministarstva.

Dodaju da će u 187 osnovnih škola nastavu pohađati oko 85.500 osnovaca, dok će u 95 srednjih škola, od kojih je šest privatnih, nastavu u ovoj školskoj godini pohađati oko 360.000 đaka.

"Ove školske godine školsko zvono 1. septembra oglasiće ne samo početak nove školske godine, već i nadu da novi početak donosi više optimizma, jer smo neke nove navike u ponašanju već usvojili i prilagodili se trenutnoj situaciji", rekla je Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Povodom početka nove školske godine, ombudsmani BiH Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić uputili su iskrene čestitke svim učenicima, roditeljima i prosvjetnim radnicima.

Ombudsmani podržavaju povratak učenika u školske klupe i trajanje časova od 45 minuta, jer za djecu je važno da budu u školi, ne samo kao mjestu sticanja znanja i vještina, već i kao mjestu vaspitanja, druženja s vršnjacima, socijalizacije, ali i ostvarivanja dječjih prava.
 
(nezavisne)