Dodik: Nema odluka u Predsjedništvu dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Nema odluka u Predsjedništvu dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka


SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ističući da učestvovanje u radu nije blokada i da je učešće moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rješenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

- Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da provedemo takav nalog Parlamenta Srpske - rekao je Dodik.

On je naveo da je na sjednici Predsjedništva bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sljedeće sjednice.

- Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje i neuvažavanje Republike Srpske ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici glasati protiv, što znači da će to otići na sjednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima - istakao je Dodik.

On je rekao i da se juče konsultovao sa predsjednikom Parlamenta Srpske Nedeljkom Čubrilovićem te da je rečeno da je učešće na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS.

- Konsultovao sam se oko načina rada sa predsjednikom NSRS, poštujemo zaključke Narodne skupštine i tu nema izuzetaka. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja - istakao je Dodik.

Dodik: Redovno razgovaram sa Vučićem, on zna naš stav

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić promišljen čovjek, da bolje razumije stanje u BiH od mnogih, kao i da je sa njim razgovarao i inicijativi o otvaranju dijaloga sve tri strane o budućnosti BiH, uz učešće Turske, Srbije i Hrvatske.

Dodik je to rekao na konferenciji za novinare poslije sednice Predsedništva BiH, odgovarajući na konstataciju da se Vučić do sada nije izjašnjavao o toj inicijativi, kao i da će biti na Bledskom forumu, gdje će se sastati sa Kristijanom Šmitom o kojem je ranije govorio pozitivno.

"Nisam portparol predsjednika Srbije, ali sa njim redovno razgovaram i znam šta o tome misli. On je promišjen čovjek i razumije stanje u BiH bolje od mnogih", rekao je Dodik i istakao:

"Kada smo razgovarali na tu temu rekao je da to (inicijativa) može da bude korisno, ali i on sam zna da o tome treba da se slože sve strane".

Što se tiče foruma na Bledu, Dodik je rekao da, naravno, da predsjednik Srbije može da razgovara sa svima i sa Šmitom, ali da, kako je rekao, Vučić dobro zna stav Republike Srpske da Šmit nije visoki predstavnik na teritoriji tog entieta.

"Ako bi (Šmit) prešao Drinu on mora da zna da ovdje nije visoki predstavnik i to je tako rečeno i predsjedniku Vučiću", izričit je Dodik.

Istakao je da razumije poziciju Srbije i da imajući u vidu skori dolazak kancelarke Merkel u Beograd, ne isključuje mogućnost da bude razgovora i o tom pitanju.

Predsjednik Srbije, kazao je, poštuje integritet BiH, ali je protiv nametanja zakona.

Zahvalan je rekao i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, koji je, kako je kazao, dosta realno ocijenio tu inicijativu, ali da i on zna da ako nema saglasnosti sva tri faktora nije je moguće sprovesti.

Glas Srpske