VINARI ZADOVOLjNO TRLjAJU RUKE, OČEKUJU UROD VEĆI ZA 15 ODSTO :: Semberija INFO ::

 

VINARI ZADOVOLjNO TRLjAJU RUKE, OČEKUJU UROD VEĆI ZA 15 ODSTO


BANjALUKA, TREBINjE - Uzgajivači grožđa ove godine očekuju dobru berbu ovog voća, kao i veće prinose u odnosu na 2020. godinu, a kako su za "Nezavisne novine" potvrdili vinari, prodaja vina je ove godine dosta veća ne samo u odnosu na lani, već i na 2019. godinu.

Prema riječima Branka Anđelića, agronoma iz Trebinja, ove godine očekuju da urod grožđa bude veći za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Suša nam je išla naruku, odnosno nije bilo opasnosti od nastanka bolesti, tako da ove godine osim većeg prinosa očekujemo i bolji kvalitet grožđa", kazao je Anđelić za "Nezavisne novine".

Dodao je da će ovogodišnja berba kasniti i do 10 dana u odnosu na ranije godine.

Radovan Vukoje, predsjednik Odbora grupacije proizvođača vina u BiH pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH i vlasnik Vinarije "Vukoje", kazao je za "Nezavisne novine" da berba grožđa još nije počela, ali da sve ukazuje na to da bi ovogodišnja berba trebalo da bude odlična.

"Rezultati su zasad jako dobri, očekujemo da ćemo imati veoma dobru berbu", rekao je Vukoje.

Kada je riječ o prodaji vina, Vukoje je naveo da je prošle godine pandemija virusa korona, kao i zatvaranja koja su uslijedila kao mjera sprečavanja širenja kovida-19 negativno uticali i na vinare.

"Prethodne godine smo imali manje rezultate, ali je zato ova godina jako dobra kada je riječ o prodaji vina kako na domaćem i regionalnom, tako i na svjetskom tržištu, jer smo radili izvoz vina i na druge kontinente", kazao je Vukoje.

Dodao je da je prodaja vina ove godine bolja i od one koju su imali u pretpandemijskoj, 2019. godini.

Istakao je da je s popuštanjem mjera porasla potražnja za vinom i u ugostiteljskim objektima.

"Kod nas u Hercegovini je bila dosta dobra turistička sezona ove godine, ali i u drugim dijelovima Srpske, što je rezultiralo povećanom potrošnjom vina", zaključio je Vukoje.

Da ove godine očekuje veći prinos i bolji kvalitet roda za "Nezavisne" je potvrdio i Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić", koji je naveo da je razlog tome što su ove godine vremenske prilike bile povoljnije. 

"Kvalitet našeg grožđa je izuzetan. Žilavka, na primjer, nigdje ne uspijeva osim u Hercegovini. Grožđe iz Hercegovine zbog mnogo sunčanih dana je daleko ispred ostalih sjevernih sorti, a kod nas su južnjačke sorte - merlo, vranac, žilavka, šardone, kabernet, koje su prepoznatljive i daju dobar prinos i kvalitet vina", naglasio je Anđelić.

Istakao je da je ova godina dosta bolja i kada je riječ o plasmanima vina.

"Na početku godine mislili smo da ćemo zbog pandemije opet imati velike gubitke, ali period od maja pa do sada je stvarno dobar", kazao je Anđelić.

Naveo je da su skoro svi hercegovački vinari prošle godine imali probleme s izvozom vina zbog pandemije virusa korona.

"Popuštanje epidemioloških mjera i slobodnije kretanje ljudi i robe uticali su da ova godina bude znatno bolja, ali ipak neće uspjeti da nadoknade prošlogodišnju štetu", kazao je Anđelić.
 
(nezavisne)