Snažna eksplozija u Kabulu, SAD izvele napad dronom na bombaše “Islamske države” :: Semberija INFO ::

 

Snažna eksplozija u Kabulu, SAD izvele napad dronom na bombaše “Islamske države”


Фото - АП

Prijestolnicu Afganistana u poslijepodnevnim satima potresla je snažna eksplozija. Američki zvaničnici su izjavili da su Sjedinjene Države izvele napad bespilotnom letjelicom na vozilo sa više bombaša samoubica afganistanskog ogranka “Islamske države”, prije nego što su uspjeli da izvrše napad na aerodrom u Kabulu.

Za sada je poznato veoma malo detalja o tom incidentu, kao i o napadu raketom koja je, prema navodima afganistanske policije, danas pala na naselje udaljeno kilometar od aerodroma u Kabulu i ubila dijete.

Talibani su opisali ta dva napada kao odvojene incidente, iako su informacije o oba veoma šture, a svjedoci navode kako su danas čuli samo jednu snažnu eksploziju u Kabulu.

Dva neimenovana američka vojna zvaničnika rekla su da je napad dronom bio uspješan i da je u vozilu bilo više bombaša samoubica. Portparol Centralne komande američke vojske Bil Urban kazao je da je napad dronom izveden “u samoodbrani”.

Predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden upozorio je sinoć da je novi teroristički napad na aerodrom u Kabulu veoma izgledan u roku od 24 do 36 sati.

I talibani su saopštili da je američka vojska danas izvela vazdušni udar na vozilo sa bombašem samoubicom koji je želio da izvrši napad na aerodrom u Kabulu. Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je novinarima da su Amerikanci izveli napad na vozilo u pokretu, napunjeno eksplozivom, ali nije naveo više detalja.

Američki napad na vozilo izveden je dok Sjedinjene Države privode kraju evakuaciju avionima iz Kabula, pred istek roka za povlačenje američkih vojnika 31. augusta.

To je drugi američki udar na pripadnike “Islamske države” u Afganistanu otkako je njen bombaš samoubica u četvrtak izveo napad kod aerodroma u Kabulu u kojem su poginule najmanje 182 osobe.

Nakon napada u četvrtak, talibani su pojačali bezbjednosne mjere u oblasti oko aerodroma, naročito nakon što je Velika Britanija juče okončala operaciju evakuacije.

​BETA / BHRT