KRIVOKAPIĆ: IZJAVA ĐUKANOVIĆA OGOLILA INSPIRATORA TENZIJA :: Semberija INFO ::

 

KRIVOKAPIĆ: IZJAVA ĐUKANOVIĆA OGOLILA INSPIRATORA TENZIJA


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je izjava predsjednika Mila Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.
Krivokapić je reagovao na navode Đukanovića da će on "ukoliko ne bude uvažen njegov apel i ustoličenje mitropolita Joanikija ipak da bude na Cetinju, 5. septembra biti u prestonici na mjestu gdje će se braniti čast zemlje".

Crnogorski premijer je naveo da je "najmanje važno" gdje će predsjednik države biti 5. septembra kada je planirano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

- Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vijekovnom sjedištu svoje Mitropolije na Cetinju i država će obezbijediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo. Gdje će toga dana biti predsjednik Đukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje - saopštio je Krivokapić.
 
Premijer je u reagovanju naveo i da Đukanović, kao predsjednik Crne Gore "mora već jednom naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu vjersku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi onamo gdje ima svako pravo da ga obavi".

- Na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu vjerske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan - navodi se u reagovanju Krivokapića.

Podsjetimo, Đukanović je izjavio i da bi "pametno bilo ustoličenje izmjestiti u neki od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Crnogorski predsjednik rekao je i da je "ustoličenju pridat prevelik značaj", te optužio da se "sa adresa u Beogradu čulo mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore", što je "doživljeno kao vrijeđanje Crne Gore i njenog identiteta".

- Sve to je doprinijelo da cetinjska javnost ustoličenje doživi kao završni korak vrijeđanja prestonice i Crne Gore - rekao je crnogorski predsjednik, prenose crnogorski mediji.
 
(sputniknews.com)