MEĐUNARODNI SAJAM NAORUŽANjA PARTNER 2021 U OKTOBRU: IMAĆEMO I PREMIJERE :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNI SAJAM NAORUŽANjA PARTNER 2021 U OKTOBRU: IMAĆEMO I PREMIJERE


Beograd -- Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" biće održan od 11. do 14. oktobra na Beogradskom sajmu.

Prvi Partner održan je 2004. godine a od tada je pod pokroviteljstvom Ministarstva odbra izrastao u najznačajniji sajam tog tima u regionu Jugoistočne Evrope.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da su ponosni na činjenicu da je svaki sledeći sajam bio prema svim pokazateljima za sajamske manifestacije bolji i uspešniji od prethodnog.

"To očekujem i ovog puta. Imamo specifične uslove a organizacija sajamske manifestacije biće u potpunosti usklađena sa merama i preporukama Kriznog štaba za suprostavljanje širenju epidemije koronavirsa. Nadamo se da nećemo imati neprijatnih iznenađenja", rekao je on.

Kako je naglasio, rast i razvoj vojne industrije u Srbiji doprinosi jačanju odbrambene moći zemlje, ali je i potencijal za ukupni ekonomski razvoj.

"Na tom polju naša odbrambena industrija prošle i ove godine beleži značajan rast", rekao je on.
Dodao je da je sajam Partner značajna prilika za prezentovanje našoj i svetskoj javnosti dostignuća Srbije u oblasti istraživanja, razvoja, proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija.

Najavio je da će se predstaviti kompanije koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, Jugoimport SDPR kao i brojni proizvođači iz Srbije.

Biće predstavljeno više od 70 krupnih sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojno tehničkog instituta (VTI), rekao je on.

Naveo je da se radi o artiljersko-raketnim sistemima, PVO sistemima, modernizovanim borbena i nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni i sistemi za upravljanje vatrom kao i terenska vozila kao i različite rakete.

Dodao je da će Jugoimport SDPR izložiti oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, preduzeća iz Odbrambene industrije Srbije prikazaće sopstvene razvojne projekte.

"Na sajmu očekujemo da se predstave i pravni subjekti registrovani za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme, samostalno i sa svojim stranim poslovnim partnerima", rekao je on.

Biće predstavljena i druge obrazovne i naučne institucije sa kojima se sarađuje u razvoju naoružanja, kao i institucije ministarstva koje se bave remontom, opitovanjem i održavanjem naoružanja i vojne opreme, i vojnog obrazovanja.

On je naveo da raste vojnotehnička saradnja sa partnerskim zemljama Ruskom Federacijom, Francuskom, SAD, Kinom, brojnim zapadnim prijateljskim zemljama i prijateljskim zemljama sa Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

"Očekujemo da se pojavi značajan broj inostranih renomiranih izlagača odnosno proizvođača", rekao je on.
Tokom sajma biće ugošćeno i oko 30 stranih delegacija od ministarskog do nivoa državnih eksperata.
Najavio i održavanje stručnih panela i diskusija eksperata tokom sajma, što će biti razmena ideja i iskustava.
"Ako uslovi dozvole biće organizovana i demonstracija naoružanja i vojne opreme sa bojevim gađanjem na poligonu Nikici", zaključio je on.

Pomoćnik direktora Jugoimport SDPR-a za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković istakao je da će na Partneru biti demostriran porast razvoja i proizvodnje, i prometa naoružanja i vojne opreme koji se beleži u Srbiji.

Dodao je da ta kompanija kao suorganizatora sajma nastupu u okviru sopstvenih poslovnih misija nosioca razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema pa će prikazati proizvode i razvoj svojih zavisnih preduzeća.

Na sajmu će biti SDPR firme Složeni borbeni sistem sa novom fabrikom u Kuršumliji, Kovačnica i Kapislana što su zajednička ulaganja sa Krušikom, Utva, a biće predstavljena i proizvodnja municije.

"Jugimport je uložio, posebno posle 2021. godine , ogromna materijalna sredstva u ova preduzeća, kako u ljude tako i u tehnologiju, i dobili smo neke sasvim nove tehnološke linije. Linija za proizvodnju cevi za artiljerijska oruđa u Velikoj Plani je jedna od najmodernijih u svetu", rekao je on.

Naveo da će se na sajmu predstaviti i grupacija kooperanata SDPR-a, malih i srednjih preduzeća koja rade kopnene i podsisteme, a bez kojih Jugoimport ne bi mogao da radi.

"Ova preduzeća značajno doprinose ukupnoj moći naše odbrambene industrije", rekao je on.

Od 40 borbenih sredstava i sistema on je pred sajam izdvojio prikazivanje Nore i njenog naslednika Aleksandra.

"Sa Norom smo ušli u grupaciju globalnih igrača u oblasti artiljerije pa je prodata u velikom broju komada u mnogo zemalja i ona je sada na ispitivanju u SAD", rekao je on.

Najavio da će biti prikazana oklopna vožila u varijantama raznog naoružanja.

"Imaćemo tu i neke premijere, koje ostavljamo kao iznenađenja za sajam", rekao je on.

Najavio da će biti prikazani raketni sistemi Nova i Gavran - dron kamikaza, i raketna sredstva razvijena kao derivativi sistema Alas, i nove municije.

Naveo je da će prikazati modifikacije BOV-a koje se nalaze u sastavu Žandarmerije, a najavio je i nekoliko kapitalnih sredstva baziranih na sinergiji naših sredstava i vozila, i naoružanja koje plod saradnje sa stranim partnerima.

Lijaković je istakao da se u sastavu grupacije Jugoimporta, pored tehnoloških preduzeća, nalazi i Srpska banka kao finansijski i strateški partner.

Savetnica direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić istakla je zadovoljstvo što će Partner biti jedna od prva redovnih sajamskih manifestacija posle godinu i po dana pauze zbog koronavirusa.

Uspeh Partnera ona je opisala kroz podatak da je prvi imao 23 izlagača a sada je postao respektabilna manifestacija i najveći sajam u regionu Jugoistočne Evrope.

"Ne radi se samo o obimu, nego i o kvalitetu, i interesovanju svetski značajnih i relevatnih izlagača za učešće na Partneru. U prilici smo da ove godine dočekamo najpoznatija imena o kojima sa ranije mogli samo da čujemo a ne da ih ugostimo kao učesnike", rekla je ona.

"Partner 2021" biće održan u halama 1 i 4, kao i ona otvorenom sajamskom prostoru, a ukupna izložbena površina iznosi 26.000 kvadratnih metara.

"Prva tri dana manifestacija je zatvorena za široku publiku, a samo četvrtog dana je otvorena", rekla je ona i dodala da će od antipandemijski mera zavisiti realizacija tog četvrtog dana.

Današnje predstavljanje Partnera 2021 bila je prilika i da se okupe predstavnici kooperanata kako bi se dogovorili detalji sajamskog nastupa.

(b92)