TALIBANI DOBILI I LISTU SA IMENIMA OSOBA ZA EVAKUACIJU? :: Semberija INFO ::

 

TALIBANI DOBILI I LISTU SA IMENIMA OSOBA ZA EVAKUACIJU?


Foto: Getty Images
Američki predsjednik Džozef Bajden nije potvrdio, ali ni negirao mogućnost da je vojska SAD talibanima dala imena Amerikanaca i Avganistanaca koji čekaju na evakuaciju kako bi ubrzali proces i to je izazvalo brojne kritike u Vašingtonu.

Američki portal Politiko o ovome je pisao juče i Bajden danas nije odbacio mogućnost da su imena data talibanima.

​- Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je postojala lista imena. Možda i jeste, ali nisu mi poznate okolnosti. To ne znači da nije postojala, moguće je da je neko rekao da je to lista sa imenima ljudi koji dolaze i da budu propušteni - naglasio je Bajden.

On je priznao da su zvaničnici Pentagona povremeno kontaktirali talibane da bi ubrzali proces evakucije i to je izazvalo negodovanje u Vašingtonu.

Senator Kevin Mekarti rekao je da niko u istoriji Amerike ne bi mogao da pomisli da će sopstvena administracija dati imena Amerikanaca talibanima.

Pentagon je stao u odbranu potrebe da se komunicira sa talibanima kako bi se garantovala bezbjednost američkih vojnika koji nadgledaju evakuaciju.

Stejt department je negirao da je administracija SAD dala talibanima "listu sa imenima" onih koji treba da budu evakuisani, mada su ponekad razmjenjivane informacije o vozilima ili konvojima, poput registarskih tablica ili vrijeme njihovog dolaska na aerodrom.
 
(SRNA)