Čedomir Stojanović: Ispunjeni svi zacrtani planovi proizvodnje, uskoro i nova fabrika :: Semberija INFO ::

 

Čedomir Stojanović: Ispunjeni svi zacrtani planovi proizvodnje, uskoro i nova fabrika


RiTE Ugljevik je u prethodnih sedam mjeseci ispunio sve zacrtane planove, a kompanija nakon remonta ostvaruje najbolje rezultate proizvodnje. "Svi zacrtani planovi su ispunjeni predviđenom dinamikom", istakao je direktor ugljevičkog giganta Čedomir Stojanović.

Prema Stojanovićevim riječima, plan proizvodnje premašen je uprkos teškim uslovima.

“Uprkos visokim temperaturama i velikim vrućinama, naši su radnici dali sve od sebe da firma radi i ostvari dobar rezultat, zbog čega im izražavam veliku zahvalnost. Dosadašnja proizvodnja uglja je milion i 193 hiljade tona, što je iznad zacrtanog plana, a ostvaren je i plan otkrivke uglja. Uz to, za sedam mjeseci je u sistem ERS isporučeno je 826.578 MWh električne energije“.

Dobri poslovni rezultati

Sa proizvedenih 953 gigavat časova do sada, premašen je i plan proizvodnje električne energije.
"Nakon remonta, koji je trajao 47 dana i koji je odrađen izuzetno kvalitetno, trenutno ostvarujemo najbolje proizvodne rezultate u posljednjih desetak godina”.

Planski remont daje prve efekte

Planski remont se odrazio na finansijski rezultat u prvoj polovini godine.
“Osnovni razlog negativnog rezultata poslovanja u prvom dijelu godine je manji prihod po osnovu prodaje električne energije i veći troškovi održavanja nastali zbog planskog remonta. To je ono što smo predvidjeli i planirali. Ipak, imajući u vidu rezultate proizvodnje nakon remonta, izvjesno je da će RiTE Ugljevik godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom”, objasnio je Stojanović.

Do kraja godine nove investicije

U  RiTE Ugljevik, pored uspješno završenog remonta, nastavljen je i veliki investicioni ciklus.
"Imali smo velika ulaganja u remont. Odrađeni su značajni poslovi na turbini, generatoru i kotlovskom postrojenju. To odlaže i izvođenje kapitalnog remonta koji će, umjesto 2022. godine, biti realizovan dvije godine kasnije. Kada je riječ o ostalim planiranim investicijama, očekuje nas nabavka dijela rudarske mehanizacije. Do kraja godine biće nabavljen bager sa kašikom zapremine 8,5 kubika, tri buldozera i određeni broj prateće mehanizacije”, pojasnio je Stojanović.

Uskoro nova fabrika

Prema Stojanovićevim riječima, u Ugljeviku će uskoro biti realizovana još jedna značajna investicija koja će donijeti oko stotinu novih radnih mjesta.
“Pregovori oko izgradnje fabrike gipsanih ploča su u završnoj fazi. U naredna dva mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju pogona sa kineskom državnom kompanijom "BNB", što će doprinijeti poslovnom ambijentu i Ugljevika, ali i cijele regije. Otvaranje ove fabrike znači oko stotinu novih radnih mjesta u ovom kraju”, ističe Stojanović.