Nesporazumi među nadležnima za slučaj “Trgovska gora”: BiH bez strategije već deset mjeseci :: Semberija INFO ::

 

Nesporazumi među nadležnima za slučaj “Trgovska gora”: BiH bez strategije već deset mjeseci


BANjALUKA - Nedopustivo je da ni nakon deset mjeseci rada Pravnog tima BiH za Trgovsku goru nema strategije djelovanja, ni pravnih koraka, što je bio zadatak ovog tima.

Poručio je ovo juče predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković i istakao da je Hrvatska već završila polugodišnji izvještaj istražnih radnji na području Trgovske gore.

- Ogorčen sam što nakon deset mjeseci rada pravnog tima nemamo ni strategiju, ni pravne korake koji su već trebali biti na stolu. Ne sumnjam da će predjsedavajući Pravnog tima Željko Bogut imati spremne izgovore zašto je to tako, ali ti izgovori nas ne zanimaju - rekao je “Glasu Srpske” Crnković.

Crnković je naglasio da nema smisla čekati više išta i apelovao na predsjedavajućeg Pravnog tima da podnese ostavku, a preostale članove da što hitnije sačine izvještaj o radu i preporuče pravne korake i svoje viđenje strategije pravnih postupanja u slučaju “Trgovska gora”.

Međutim, predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut kaže da on nema nikakvih izgovora, već da je riječ o složenom procesu, u okviru kojeg je potrebno pripremiti kvalitetan dokument.

- Od kada je ova grupa imenovana, od 28. oktobra prošle godine, ne mojom, već greškom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH krenuli smo sa radom tek 28. januara ove godine. Prvo se više od mjesec kasnilo da bi se članovima komisije dostavila ta odluka, a potom je kasnila osoba iz ministarstva koja će raditi tehničku pomoć. Zatim su stigli novogodišnji i božićni praznici, a onda smo čekali dostavljanje dokumentacije, koju, evo, i dan danas prikupljamo. To je jedno komplikovano političko pitanje koje traje pet-šest godina i mi smo još u postupku pribavljanja dokumentacije - naveo je “Glasu Srpske” Bogut.

Kao jedan od razloga kašnjenja sa strategijom, Bogut je naveo i pandemiju.

- Na onlajn sjednicama se ne može rješavati jedno ovako delikatno pitanje - tvrdi Bogut i dodaje da mnogi ne razumiju da je izrada strategije obiman i složen posao.

Bogut je dodao i da će najvjerovatnije biti prinuđen  da tuži Crnkovića, koji na njegov račun iznosi neosnovane tvrdnje.

- Potrebno je ući u suštinu problema, a ne davati paušalne izjave - poručio je Bogut i dodao da vjeruje u rezultate diplomatskih pregovora i pritisaka, kada je u pitanju problematika  slučaja “Trgovske gora” i odlaganja opasnog otpada.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva, jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika. Protiv odlagališta na Trgovskoj gori su vlast i građani s druge strane Une, odnosno u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Rješenje

Pravni eksperti smatraju da ukoliko se ovaj prekogranični problem ne bude mogao riješiti diplomatskim putem, ostaje opcija međunarodne arbitraže ili tužbe pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane “Krško” u Sloveniji i do 2023. godine mora da preuzme pola otpada.


​Glas Srpske