Dolina lavova spremna, neće prihvatiti agresiju talibana :: Semberija INFO ::

 

Dolina lavova spremna, neće prihvatiti agresiju talibana


Фото - Танјуг / АП
BAZARAK - Zvaničnik Nacionalnog fronta otpora (NRF) zadužen za spoljne poslove Ali Nazari izjavio je danas da pokret okupljen u provinciji Pandžšir na sjeveroistoku Avganistana ima hiljade boraca spremnih za borbu, ali je izrazio nadu da će se mirovni pregovori nastaviti.

"Ali ako pregovori ne budu uspjeli mi nećemo prihvatiti bilo kakvu vrstu agresije talibana", poručio je Nazari, prenosi BBC.

U međuvremenu, talibani su saopštili da su opkolili uporište NRF u provinciji Pandžšir i da je štab pokreta otpora pod opsadom.

Zvaničnici povezani sa pokretom otpora potvrdili su da talibani napreduju u tom regionu sjeveroistočno od glavnog grada Kabula.

Amrulah Saleh, koji je bio potpredsjednik u vladi koju su zbacili talibani, a sada se nalazi u provinciji Pandžšir, objavio je na svom Twitter nalogu da su talibani okupili snage blizu ulaza u dolinu.

Provincija Pandžšir, a posebno istoimena dolina, poznati su po organizovanju uspješnog pokreta, uključujući i suprotstavljanje sovjetskim snagama tokom rata od 1979. do 1989. godine, ali i talibanima tokom devedesetih.

Provincija je i dalje pod kontrolom NRF koji je osnovao Ahmad Masoud, sin avganistanskog heroja i ikone pokreta otpora Ahmada Šaha Masouda.

Nazari je izjavio da pokret NRF ima "hiljade boraca spremnih za otpor", iako BBC nije nezavisno potvrdio ovu tvrdnju.

"Međutim, radije bismo da pregovaramo o miru prije bilo kakvog rata ili sukoba", poručio je Nazari.

Tanjug / AP