Kina donosi set mjera protiv nepoštenih praksi na internetu :: Semberija INFO ::

 

Kina donosi set mjera protiv nepoštenih praksi na internetu


Kineski regulatori objavili su nacrt seta propisa za internet sektor, koji predviđa zabranu nelojalne konkurencije i ograničavanje upotrebe korisničkih podataka, što je najnoviji korak u akciji suzbijanja monopola tehnoloških kompanija u zemlji.

Kina je pojačala kontrolu nad internet platformama, navodeći kao razlog rizik od zloupotrebe tržišne moći radi potiskivanja konkurencije, rizik od neovlašćene upotrebe podataka korisnika i kršenje prava potrošača.
Akcije internet kompanija na berzi u Hong Kongu pale su nakon objave nacrta propisa. Video platforma Bilibili pala je za više od 5,0 odsto, dok su Tencent, Alibaba i dostavljač hrane Meituan potonuli za 3,5 procenata, 2,6 i 1,4 odsto, prenose agencije.

Internet operateri „ne smiju da primjenjuju ili pomažu prakse nelojalne konkurencije na internetu, da narušavaju poredak tržišne konkurencije i ugrožavaju fer transakcije na tržištu”, piše u nacrtu objavljenom na veb sajtu Državne uprave za regulaciju tržišta (SAMR).

Regulator posebno naglašava da poslovni subjekti ne smeju da koriste podatke ili algoritme kako bi preoteli promet ili uticali na izbor kupaca. Takođe ne mogu da koriste tehnička sredstva za nezakonito preuzimanje ili korišćenje podataka drugih poslovnih subjekata.

Kompanijama će takođe biti zabranjeno da izmišljaju ili šire netačne informacije kako bi naštetile ugledu konkurenata i treba da prestanu sa marketinškim praksama kao što su lažne recenzije, kuponi ili „crvene koverte” (novčane nagrade) koje koriste kao mamac za poboljšanje svog rejtinga.

Nacrtom pravila se takođe predviđa zabrana prakse kompanija za e-trgovinu kojom se trgovcima brani da robu i usluge prodaju na konkurentskim platformama.
Prijedlog propisa je otvoren za javnu raspravu do 15. septembra.

SAMR je ranije uveo različita ograničenja i izrekao novčane kazne pojedinim tehnološkom gigantima u nastojanju da ograniči antikonkurentske ili monopolističke postupke.

U aprilu, nakon višemjesečne istrage, SAMR je kaznio Alibabu sa rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog učešća u nelojalnoj konkurenciji, a u julu je naložio platformi za društvene mreže Tencent da ukine ekskluzivne licence za neke pjesme na svom muzičkom striming servisu. Takođe je blokirao spajanje dvije kompanije za strimovanje igrica koje je Tencent vodio.

Agencije