PATRIJARH PORFIRIJE U DOBOJU: JA SAM OVDJE SVOJ MEĐU SVOJIMA :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH PORFIRIJE U DOBOJU: JA SAM OVDJE SVOJ MEĐU SVOJIMA


Foto: Srna
Patrijarh srpski Porfirije istakao je u obraćanju da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva posjeta Republici Srpskoj i BiH upravo posjeta Doboju.

- Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovdje zaista svoj među svojima - poručio je patrijarh nakon slavskog obreda povodom krsne slave grada Doboja Preobraženja Gospodnjeg.

Patrijarh Porfirije je pozvao na očuvanje mira, ističući da moramo da poštujemo i uvažavamo jedni druge. Ukazao je na potrebu jedinstva i na smirenost, nasuprot neslaganju, da bi Srbi sačuvali svoje ime i identitet.

- Ja ću se moliti za mir na ovim prostorima i u učiniću sve, zajedno da svojom braćom arhijerejima, da mi budemo ono što jesmo i da svoje srpsko ime nosimo sa ponosom - istakao je patrijarh.

Da bi se to moglo, istakao je on, neophodno je svoje ne prodati ni po koju cijenu, jer kada srpski narod zna šta je njegovo, znaće da cijeni i tuđe, a u tome se treba ravnati prema iskustvu predaka.

- Jedinstvo, ljubav i vjera čine da znamo da nas Bog voli - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je Republika Srpska garant mira i postojanja srpskog naroda u BiH, ali i garant suživota svih naroda u BiH.

Patrijarh srpski je naglasio da je došao u krajeve odakle su i njegovi korijeni, koji su utkani u njegovo biće i dušu, što mu je, kako ja rekao, davalo i daje snagu.

On je rekao da je na ovim područjima bilo mnogo nesporazuma, krvi i patnje, poručivši da obično ljudi imaju potrebu za razumijevanjem, za mirom i suživotom bez obzira na vjerovanje i da tu postoji prostor za jedinstvo, uprkos onima koji imaju druge interese.
 
(RTRS)