Ni otanjeni rod nema ko da bere :: Semberija INFO ::

 

Ni otanjeni rod nema ko da bere


BANjALUKA - Agoniju voćara, kojima su proljećni mraz i suša obrali veći dio ovogodišnjeg roda, povećava i to što i ono malo plodova na granama nema ko da bere iako su dnevnice skočile i na 60 maraka.

Na plantažama u Srpskoj pri kraju je berba šljive, dok će druge vrste voća doći na red nešto kasnije.

Osim što su vremenske neprilike otanjile ovogodišnji rod, umanjile su i kvalitet voća pa će, kako tvrde voćari, najviše plodova završiti u industrijskim pogonima, za proizvodnju pekmeza i sokova.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović ističe da je kvalitet voća dosta lošiji u odnosu na prethodne godine.

- Kada su u pitanju breskva, šljiva i kruška, rod je umanjen za 80 do 90 odsto, čak na nekim parcelama i sto odsto, a kada je riječ o jabuci, rod je duplo umanjen - rekao je Dojčinović dodajući da se voćari širom Srpske nadaju da sušni period neće dugo potrajati, jer će za rezultat dobiti voće jako lošeg kvaliteta.

Dnevnice berača voća u Srpskoj kreću se od 50 do 60 maraka u zavisnosti od lokacije i veličine voćnjaka, i iako su u blagom porastu u odnosu na ranije godine, berače je i dalje teško pronaći.

Voćari smatraju da je visina dnevnice solidna, navodeći da se radi po devet sati dnevno.

- Kada vidimo da je stanje u voćnjaku redovno i da sve stiže, onda berači malo predahnu - rekao je Dojčinović dodajući da je, kada je berba u jeku, konstantan rad na njivi neizbježan i po visokim temperaturama.

Voćari su saglasni da berače slatkih plodova nije lako naći.

- Svi misle da je doći u berbu provod i laka zarada, a ne mogu shvatiti da se na njivi provede cijelo radno vrijeme - kazao je Dojčinović.

I voćari iz Ugljevika kažu da berbu šljiva privode kraju, dodajući da je rod na pojedinim lokalitetima bio očekivan, dok su na drugim prinosi  smanjeni za čak 70 odsto zbog proljetnih mrazeva i hladnoća.

- Došlo je do stradanja tek zametnutih plodova pa je to rezultiralo i slabijim rodom na određenim lokacijama - rekao je voćar Darko Milošević ističući da se dešavalo da berači usred berbe napuste teren. Prema njegovim riječima, ni taj posao ne može raditi svako. Potrebno je, kaže, da berači budu obučeni za berbu i da znaju kako ubrati voćku i kako prići stablu koje je puno roda.

Kada je riječ o izvozu voća iz Srpske, šljive se već duže vrijeme izvoze u EU, Njemačku i Austriju, dok se određeni dio voća izvozi u Rusku Federaciju i arapske zemlje.

Rezači voća

Kada je riječ o rezidbi voća, to je posao koji se ne radi kampanjski kao berba. Voćari u Srpskoj saglasni su da fali kvalifikovanih ljudi koji se bave rezanjem voća, te da zbog manjka naših radnika rezače dovode iz Srbije. Njihove dnevnice kreću  se od 70 do 100 maraka u zavisnosti od toga koliko je star voćnjak i kvalifikovan rezač.

Glas Srpske