Veliki dan za grad na tri rijeke: Patrijarh u Doboju nakon osam decenija :: Semberija INFO ::

 

Veliki dan za grad na tri rijeke: Patrijarh u Doboju nakon osam decenija


DOBOJ - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stiže danas u Doboj povodom slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg, saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Doček patrijarha i doksologija najavljeni su za 18 časova u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, a sutra na Preobraženje biće služena sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se organizovati litija ulicama Doboja, od hrama do zgrade Gradske uprave, gdje je planirano i rezanje slavskog kolača.

Na patrijarhovom “Instagram” profilu piše da će poslije više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha, koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri rijeke. Posljednji patrijarh u zvaničnoj posjeti Doboju bio je Gavrilo Dožić 1938. godine, a 1979. godine patrijarh German je prolazio kroz grad idući od Broda za Teslić.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj Predrag Lazić poručio je juče da je sve spremno za dvodnevnu patrijarhovu posjetu. Istakao je da događaj zahtijeva maksimalno angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i da su odrađene neophodne predradnje sa organizatorom - Srpskom pravoslavnom crkvom i domaćinom gradom Dobojem.

- Iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve nismo dobili posebne uslove za boravak i kretanje Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija na području Doboja, a u skladu sa našim propisima i procedurama planiramo mjere koje se inače preduzimaju kada su u pitanju visoke zvanice i štićene ličnosti - naveo je Lazić i apelovao da građani budu dobri domaćini, da što manje koriste vozila i tako oslobode parkinge u centru grada.

Na inicijativu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha Porfirija.

Glas Srpske