Očekuje se pojačan pritisak migranata iz Avganistana :: Semberija INFO ::

 

Očekuje se pojačan pritisak migranata iz Avganistana


SARAJEVO - Bosnu i Hercegovinu očekuje pojačan pritisak migranata iz Avganistana, čemu može doprinijeti i odluka samoproglašenog Kosova da prihvati ta lica, a pri tome niko nema tačne procjene koliko njih želi da napusti matičnu zemlju, izjavio je Srni zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Jović.

Na pitanje da li BiH prijeti najezda migranata iz Avganistana budući da je samoproglašeno Kosovo poručilo da ih bezuslovnog prihvata, Jović je odgovorio da je velika vjerovatnoća da će dok traju provjere SAD o njihovoj podobnosti pokušati da se domognu Zapada.


On je istakao da sigurno predstoji pojačan migrantski pritisak državljana Avganistana, na šta će Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, u saradnji sa nadležnim policijskim agencijama i Službom za poslove sa strancima, pokušati da odgovori adekvatnim mjerama.

O tome koliko ih ima, Jović kaže da su različite procjene, koje se kreću i do nekoliko stotina hiljada. "Samo u ovoj godini Avganistan je, prema nekim podacima, napustilo oko 250.000 ljudi", naveo je Jović.

Kada se analiziraju pokazatelji iz prethodnog perioda, Jović je naveo da je vidljivo da je prošloj godini Službi za poslove sa strancima prijavljen najveći broj državljana Avganistana - 4.553, a da udio Avganistanaca u ukupnom broju nezakonitih migranata čini 28 odsto za 2020. godinu.

Jović je precizirao da su od 1. januara do 16. avgusta ove godine Granična policija i Služba za za poslove sa strancima evidentirali ukupno 3.352 nezakonita migranata, državljanina Avganistana, od čega je njih 20 podnijelo zahtjev za azil.

"Dana 16. avgusta ove godine ukupno 40 nezakonitih migranata porijeklom iz Avganistana prihvaćeno je od Granične policije i otkriveno od Službe za poslove sa strancima. Svi su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil", naveo je Jović.

On je dodao da u Azilantskom centru trenutno nema državljana Avganistana.

Jović je rekao da u BiH u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 3.066 migranata, da je od početka godine, zaključno sa jučerašnjim danom registrovan 10.771 ilegalni migrant i da svi imaju želju da otputuju u Zapadnu Evropu.

Odgovarajući na pitanje da li je konsultovan i da li je dao saglasnost na komunikaciju Ministarstva bezbjednosti sa krnjim Predsjedništvom BiH i Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara BiH u vezi sa angažovanjem na gašenju požara, Jović kaže da ga niko nije pitao za stav o tome.

"Niko me nije konsultovao, niti sam dao saglasnost za komunikaciju Ministarstva bezbjednosti sa žkrnjimž Predsjedništvom u vezi sa gašenjem požara", rekao je Jović.

​Srna / Glas Srpske