Guteres izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Avganistanu :: Semberija INFO ::

 

Guteres izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Avganistanu


Фото - УН

NjUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je duboku zabrinutost zbog situacije u Avganistanu i pozvao je talibane i druge strane da iskažu "maksimalnu suzdržanost" kako bi se zaštitili ljudski životi i osiguralo ispunjenje humanitarnih potreba.

Guteres je istakao da je zbog sukoba više stotina hiljada ljudi napustilo svoje kuće i da imaju izvještaje o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u zajednicama pogođenim borbama.

"Posebnu zabrinutost izražavam zbog budućnosti žena i djevojaka, čija teško izborena prava trebaju da budu zaštićena. Sva zlostavljanja moraju prestati. Pozivam talibane i druge strane da osiguraju poštovanje i zaštitu međunarodnog humanitarnog prava i sloboda", naglasio je Guteres.

Prema njegovim riječima, on će se obratiti i Savjetu bezbjednosti UN na otvorenom sastanku o Avganistanu.

Nešto ranije je javljeno da će se Savjet bezbjednosti UN kasnije tokom danas sastati radi razgovora o situaciji u Avganistanu.

Avganistanska administracija urušila se juče nakon što je predsjednik Ašraf Gani napustio tu zemlju i otišao je u Tadžikistan dok su talibani su ušli u Kabul.

​Srna / Glas Srpske