FOND PIO RS: KOLIKO JE OSTVARENIH PRAVA NA INVALIDSKU PENZIJU U PRVIH ŠEST MJESECI? :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS: KOLIKO JE OSTVARENIH PRAVA NA INVALIDSKU PENZIJU U PRVIH ŠEST MJESECI?


U toku prvih šest mjeseci ove godine Fond je zaprimio 13.641 zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, sproveo upravni postupak i donio rješenje u 13.841 slučaju, čime je za 200 zahtjeva u radu smanjen broj u odnosu na poslednji dan 2020. godine.

Pravo na penziju ostvario je 7.681 osiguranik, odnosno 55,49% čime je stekao status korisnika prava na starosnu, porodičnu ili invalidsku penziju. Nastavljen je pozitivan trend poboljšanja strukture korisnika prava, tako što je u prvoj polovini ove godine pravo na starosnu penziju ostavrilo 4.828 osiguranika, odnosno 62,86%.

Istovremeno pravo na porodičnu penziju ostarilo je 29,42%, a na invalidsku svega 7,72% osiguranika, što je do sada najmanje zabilježeni procenat učešća u strukturi ostvarenih prava na penziju u određenom periodu.

Dok je na jednoj strani zabilježeno smanjenje procenta učešća porodičnih i invalidskih penzija u strukturi, na drugoj strani imamo rast procenta korisnika prava na starosnu penziju, u kontinuitetu, što je veoma povoljno i poželjno za svaki penzijski sistem, pa tako i za sistem penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Podsjećamo da strukturu korisnika prava prilikom obračuna penzije za jul ove godine čine starosne penzije sa 59,42%, porodične sa 27,15%, invalidske sa 13,36%  i ostala prava sa 0,08%.

Ovakva struktura korisnika prava Fond PIO R S svrstava u sam vrh penzijskih fondova među državama nastalih na području bivše SFRJ, a vrlo blizu kvalitativnih veličina koje bilježe vodeće zemlje u EU.