PRIŠTINA ODBACILA REZOLUCIJU O SPROVOĐENjU VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA :: Semberija INFO ::

 

PRIŠTINA ODBACILA REZOLUCIJU O SPROVOĐENjU VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA


Skupština samoproglašenog Kosova odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova.

Rezolucija kojom se pozivala vlada u Prištini da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući i pripremi akcioni plan nije dobila većinu glasova, prenosi Kosovo onlajn.

Za rezoluciju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.
Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti u prisustvu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, predvidio je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da Srbija na godinu dana obustavi kampanju sprečavanja i povlačenja priznanja tzv. Kosova, a zauzvrat, samoproglašenom Kosovu je zabranjena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama u istom periodu.

Osim toga, sporazum se odnosi i na pronalaženje i identifikovanje nestalih, kao i na vraćanje raseljenih.
Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i željezničkih veza, kao i da Priština postane dio inicijative "mini-Šengen".

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Tokom parlamentarne rasprave, Kurti je optužio Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.
 
(SRNA)