Studenti istorije iz Banjaluke učili u manastiru starijem od Hilandara :: Semberija INFO ::

 

Studenti istorije iz Banjaluke učili u manastiru starijem od Hilandara


BUJANOVAC - “Pravoslavni Balkan u 13. i 14. vijeku” bila je tema ljetne škole “Mi smo deca neba”, koja je održana u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog u Bujanovcu, a u čijem radu su učestvovali i studenti istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Ljetna škola organizovana je povodom jubileja, 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji je stariji i od Hilandara, a školu su organizovali Svepravoslavno društvo “Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski” i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, pod pokroviteljstvom Pravoslavne eparhije vranjske i Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije.

Studenti istorije iz Banjaluke učestvovali su u radu škole pod mentorstvom profesora Boška Brankovića, koji je imenovan za člana Upravnog odbora ljetne škole “Mi smo deca neba”, koja će se ubuduće organizovati u Eparhiji vranjskoj, a odlazak naših studenata podržali su dekan Filozofskog fakulteta Srđan Dušanić i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Branković je za “Glas Srpske” rekao da učešće studenata studijskog programa istorije banjalučkog Univerziteta u ovoj ljetnoj školi ima višestruki značaj, od upoznavanja istorije, kulture i tradicije na prostoru Stare Srbije do sticanja novih poznanstava sa studentima drugih fakulteta koji su učestvovali u radu ljetne škole.

- Poseban naglasak treba dati na kvalitetna predavanja koja su održali profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ne samo u učionici, već i na terenu prilikom obilaska istorijskih lokaliteta. Nadamo se i budućoj saradnji - poručio je Branković.

Osim studenata iz Banjaluke, u radu ljetne škole učestvovali su i studenti filozofskih fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice i Skoplja.

Glas Srpske