Mutiranje Kovida 19 dosta sporije u odnosu na virus gripa :: Semberija INFO ::

 

Mutiranje Kovida 19 dosta sporije u odnosu na virus gripa


MOSKVA - Mutacije virusa korona dešavaju se dosta sporije u odnosu na mutiranje virusa gripa, uprkos redovnoj pojavi novih sojeva, izjavio je osnivač i generalni direktor ruskog Istraživačkog centra za molekularne i genetske studije "DNKOM" Andrej Isaev.


On je podsjetio da se u Rusiji svake godine proglašava "pandemija" zbog virusa gripa i da se mnogi vakcinišu protiv te zaraze.

"Uprkos tome što virus gripa više nije na dnevnom redu, Savezna služba za nadzor zaštite prava potrošača i ljudskog zdravlja planira da do kraja godine vakciniše 60 miliona Rusa protiv gripa", rekao je Isaev za TASS.

Isaev je, u isto vrijeme, naglasio da je jednostavno nemoguće zaustaviti mutacije virusa korona.

Prema njegovim riječima, ljudi nikada nisu uspjeli da zaustave evoluciju oko sebe, te stoga nije u duhu nauke da se govori o mogućnostima zaustavljanja mutacijama kovida 19.

"Zato će virus korona uvijek mutirati, ali su njegove mutacije prilično spore, za razliku od drugih vrsta virusa. Jeste da se mutacije stalno pojavljuju, ali su se tokom godinu i po dana tri arginina promijenila u domenu koji veže receptor za virus korona, što je, po mom mišljenju, smiješno nazivati brzom mutacijom", naglasio je Isaev.

​Srna / Glas Srpske