Završeni komemoracija i ukop 19 žrtava u Potočarima :: Semberija INFO ::

 

Završeni komemoracija i ukop 19 žrtava u Potočarima


SREBRENICA - Ukopom posmrtnih ostataka 19 ekshumiranih i identifikovanih srebreničkih Bošnjaka nastradalih u julu 1995. godine, završena je današnja komemoracija i obilježavanje 26 godina od tog stradanja, a kolona automobila i autobusa napušta Potočare.

Ukopu su prethodili vjerski obred, emitovanje video-poruka i obraćanje zvaničnika, te polaganje cvijeća kod memorijalnog kamena u Memorijalnom centru.

Ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, između ostalih, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler te članovi diplomatskog kora u BiH, ali u znatno manjem broju nego prethodnih godina.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, od kojih veliki broj iz Sandžaka u Srbiji, među kojima su bili poslanik u Skupštini Srbije Muhamed Zukorlić i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

U Potočarima je najbrojnija bila delegacija Crne Gore koju je predvodio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u kojoj su i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, brojni poslanici...

Džaferović je rekao da je ovo  mjesto na kojem je teško govoriti jer ovdje sve govore hiljade bijelih nišana, zeleni tabuti i suze majki koje oplakuju svoju djecu.

- Na ovome mjestu, u srebreničkoj dolini tuge, čovjek osjeća da bi mogao vječno šutjeti. Ta šutnja bila bi jedini valjan odgovor pred količinom patnje, straha i zla na koje podsjeća ovaj dan - istakao je Džaferović.

Nakon klanjanja dženaze za 19. identificiranih žrtava genocida u Srebrenici prisutnima se obratio vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kako je rekao Kavazović, Srebrenica je mjesto ubijanja ljudi pred očima Evrope koje to nisu željele vidjeti.

- Pamtimo svaku nevinu žrtvu i svakog zločinca i čekamo pravdu - kazao je Kavazović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se prisutnima putem video poruke kazavši da je odgovornost na političarima da se Srebrenica nikad više ne ponovi.

-Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti - izjavio je Milanović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson izjavio je u video poruci da zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda.

Istakao je da sudske presude za one koji su počinili zločin potcrtavaju individualnu odgovornost i da se treba nadati da će donijeti osjećaj pravde porodicama žrtava.

On se u ime američkog naroda „pridružio svima koji u BiH oplakuju više od 8.000 žrtava ubijenih u tom gradu 1995. „i dodao da je „poricanje genocida u Srebrenici ili slavljenje takvih djela neprihvatljivo i podriva međusobno povjerenje potrebno za stabilnu, prosperitetnu i mirnu budućnost“.

-SAD pozivaju sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom koja unosi podjele, kao i od iskorištavanja i manipulisanja ostavštinom ratova iz devedesetih godina. Istinsko liderstvo zahtijeva hitne i konkretne poteze na promociji pomirenja uz saosjećanje i dostojanstvo te zajedničko ulaganje i rad na zajedničkoj budućnosti za sve narode u BiH - poručio je Nelson.

Milo Đukanović kazao je da u Potočarima riječi gube na značaju.

- Mir njihovim dušama. Da se nikada ne ponovi - napisao je Đukanović.

Prema podacima Organizacionog odbora, ovo je dvadeseti ukop stradalih u Memorijalnom centru.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Komemoracija je protekla mirno i nije bilo nikakvih incidentnih situacija.

Agencije