MILUNOVIĆ: POČINIOCI ZLOČINA NAD 3.267 PODRINjSKIH SRBA NISU KAŽNjENI :: Semberija INFO ::

 

MILUNOVIĆ: POČINIOCI ZLOČINA NAD 3.267 PODRINjSKIH SRBA NISU KAŽNjENI


Foto: RTRS
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da je na spomeniku u Kravicama zabilježeno da u Podrinju i Birču stradalo 3.267 Srba, a počinoce zločina nikada nije stigla zaslužena kazna.

Milunović je istakao da je na tom prostoru i u proteklom ratu nastavljen kontinuitet srpskog stradanja.

Povodom predstojećeg obilježavanja istorijskog događaja od republičkog značaja - stradanje Srba u Podrinju tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, Milunović je naveo da su se vodili razni procesi i u Haškom tribunalu i sudovima u BiH i da su zabilježene samo sporadične i male kazne za ovako velike zločine.

On je dodao da je pred Sudom BiH za zločine nad Srbima ukupno optuženo 16 lica, od kojih je troje pravosnažno osuđeno na ukupno 22 godine zatvora, pet lica je pravosnažno oslobođeno, protiv jednog lica postupak je obustavljen zbog smrti, a protiv sedam lica postupak je još u toku.

Milunović je naveo da je, prema dostupni podacima, pred entitetskim sudovima za zločine nad Srbima u Podrinju ukupno optuženo šest lica, od kojih je jedno lice pravosnažno osuđeno na kaznu zatvora od jedne godine i tri mjeseca, a pet lica je pravosnažno oslobođeno.

- Ti podaci govore da ništa nije preduzeto da se zločinci uhvate i osude. Potpuno je jasno da je Naser Orić komandovao tim jedinicama i da su počili zločine, ali po komandnoj odgovornosti nije odgovarao niko. Odgovarali su sporadično i osuđeni na minimalne kazne - rekao je Milunović na konferenciji za novinare.

On je postavio pitanje da li je to poruka da se Srbi mogu ubijati i da za to niko neće biti kažnjen.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Graonić naveo je da je u u subotu, 10. jula, prema programu obilježavanja stradanja Srba u Podrinju u Bratuncu, predviđeno da će na Gradskom groblju u 11.00 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijaće na Spomen–krst, a na trgu u Bratuncu u 11.30 časova obraćanje zvaničnika i od 11.45 časova umjetnički program.
 
(SRNA)