Sastanak bosanskohercegovačkih duvanara u Bijeljini: Proizvodnja duvana pred gašenjem :: Semberija INFO ::

 

Sastanak bosanskohercegovačkih duvanara u Bijeljini: Proizvodnja duvana pred gašenjem


Organizatori proizvodnje duvana u BiH, zbog stvaranja izmišljenih osnova za obračun dodatnih obaveza PDV-a,  dovedeni su u bezizlaznu situaciju, prije svega, zbog nezakonitog, krajnje zlonamjernog i nedopustivog postupanja nadležnih službi u regionalnim centrima i Središnjem uredu Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci, zaključeno je na sastanku prganizatora proizvodnje sirovog duvana u Bijeljini.

Na sastanku je istaknuto da nijedan organizator proizvodnje sirovog duvana više nije u mogućnosti da nastavi organizovanu proizvodnju duvana, te da je upitan i ovogodišnji otkup duvana.



Ignjo Babić, predstavnik gradačačkog “Duvana” kaže da bi ovo mogao biti jedan od posljednjih sastanaka organizatora proizvodnje duvana na kome će se konstatovati da se jedna organizovana proizvodnja u BiH mora konačno ugasiti.

“Godinama ukazujemo na probleme u duvanskoj industriji, koji su generisani katastrofalnom podsticajnom politikom, ali i neblagovremenim radom inspekcijskih organa u oba entiteta. Kao šlag na tortu došle su kontrole UIO i izmišljanje dodatnih osnova za obračun dodatnog  PDV-a. Ono što nisu uspjeli mnogi politički sistemi na ovim prostorima, uspjela je UIO BiH sa svojim nelogičnim rješenjima, zadajući završni udarac duvanskoj proizvodnji”, rekao je Babić.



Slavenko Tomić, predstavnik firme “Bosanac” iz Orašja izjavio je da agonija duvanara traje više od dvije godine.
“Kod zvaničnih institucija nailazimo na nerazumijevanje i bahatost. Tražićemo pomoć ombudsmena za ljudska prava, jer dolazi do direktnog ugrožavanja egzistencije brojnih porodica u BiH. Mi smo morali otpustiti šezdesetak radnika, kooperanti napuštaju ovu proizvodnju i odlaze u inostranstvo. To je produkt bahate i nerazumne politike  institucija”, izjavio je Tomić.



Svetozar Mihajlović,  u ime bijeljinskog “Duvana” izjavio je da se nekada na području BiH proizvodilo oko 8.000 tona duvana, dok će u ovoj godini ta proizvodnja u Semberiji i Posavini pasti ispod 500 tona.

“Tražimo da direktor UIO BiH Miro Džakula hitno preispita važeća rješenja UIO, te da se entitetska ministarstva aktivno uključe u rješenje nagomilanih problema u duvanarstvu. Tražimo da se organizatorima proizvodnje duvana vrate oteta finansijska sredstva  po osnovu pretplate PDV-a”, istakao je Mihajlović, najavivši i novi protesni skup proizvođača duvana sa područja Semberije i Posavine.



Drago Đokić iz Donje Čađavice već 25 godina proizvodi duvan. Kaže da je proljetos duvan zasadio na površini od sedam hektara, te da je duvan u lošem stanju, zbog nedostatka padavina.

“Berba je trebalo da otpočne oko dvanaestog jula, ali će kasniti deset do petnaest dana. Prinosi će biti umanjeni. Godinama imamo  otkupnu cijenu od tri KM za treću klasu. Podsticaji su izuzetno niski, oko 30 pfeniga, i svake godine se smanjuju po dva do tri pfeniga. Moj utisak je da se pokušava ugasiti proizvodnja duvana u Semberiji”, kaže Đokić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević