Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član EPF-a: Dobrovoljni penzijski sistem zaživio uprkos pandemiji :: Semberija INFO ::

 

Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član EPF-a: Dobrovoljni penzijski sistem zaživio uprkos pandemiji


U Banjaluci organizovano neformalno druženje članova uprave Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom sa predstavnicima medija

Banja Luka, 06.07.2021. - Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član EPF-a, tako da Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 31.500 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos. Ovaj broj se neprekidno mijenja, jer broj aktivnih članova postepeno i kontinuirano raste, što govori u prilog da takvim tempom raste i povjerenje u EPF. Pandemija je usporila planirani rast i razvoj, ali ga nije zaustavila. U jeku pandemije u potpunosti je implementiran i penzijski plan Vlade Republike Srpske. 

 

Ove informacije, kao i planove za naredni period su uz doručak kroz neformalni razgovor sa predstavnicima medija danas u Banjoj Luci podijelili direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Zdravko Zečević i član Upravnog odbora Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Miloš Grujić.

"Kao što to činimo od osnivanja, uložili smo značajne napore da tržište Republike Srpske upoznamo sa prednostima, postojanjem i načinom funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog osiguranja u novonastalim okolnostima izazvanim epidemiološkom situacijom. Nastojali smo da saradnju održavamo i unapređujemo sa svim značajnim akterima - institucijama Republike Srpske, predstavnicima lokalne samouprave i sindikatima, akademskom zajednicom, te posebno sa privatnim sektorom, koji je bio najranjiviji u ovom periodu. Možemo reći da je uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno penzijsko osiguranje zaživjelo u Republici Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali dobrovoljnog penzijskog sistema" rekla je tokom neformalnog druženja sa predstavnicima medija direktorica Društva za upravljenje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak.

Prosječna isplata do sada iznosi više od 400 KM, uz značajno povećanje broja i sume isplata koje Fond vrši, dok je najveći za sada isplaćeni iznos nešto više od 3.000 KM. Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa Fonda.



"Sada već možemo ponosno reći da smo isplatili više od pet stotina članova Fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima, ili smo isplaćivali akumulirana sredstva nasljedicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od tri stotine članova. Zahtjevi za isplatu najčešče se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju, jer su tada prestajali da budu članovi penzijskog plana kod poslodavaca. Njihova iskustva su uglavnom slična, a nakon podnošenja zahtjeva zadovoljni su brzinom isplate akumulirane sume, kao i time što su bili u situaciji da štede na ovaj način. Često izražavaju žaljenje što nisu bili u prilici da otpočnu sa ovakvom vrstom štednje i ranije. Generalno, ne možemo birati vrijeme kada ćemo živjeti, ali možemo iskoristiti opcije koje nam se nude za života, ili bar radnog vijeka", rekao je Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Fokus aktivnosti Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda ostaje na širenja svijesti o potrebi štednje, informisanju javnosti o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te pružanju usluga svojim članovima. Jedan od prioriteta je i podsticanje poslodavaca u Republici Srpskoj koji još uvijek nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja.

EPF