Dodik: Srpska spremna da se dogovara u okviru BiH :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Srpska spremna da se dogovara u okviru BiH


ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska spremna da se dogovora u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su neophodni.


- Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike, u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno to se ne dešava i neće se desiti - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Osnov posjete Palmera i Ajhorstove bilo je pitanje izbornih reformi u BiH.

- Poslije dugo godina radeći ovdje gdje radim, mislim da Srpska treba izaći sa novom inicijativom, a to je da se utvrdi i da predložimo da se na direktnim izborima bira u jednoj ličnosti predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz Srpske. To bi doprinijelo funkcionalnosti - pojasnio je Dodik.

Srpska se neće uključivati u debatu o izboru članova Predsjedništva u FBiH

Republika Srpska se neće uključivati u debatu o tome kako će se birati članovi Predsjedništva BiH u Federaciji, poručio je danas srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Kada vidimo da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati", rekao je Dodik i dodao da je izmišljena priča o asimetriji.

On je podsjetio da je Republika Srpska je prije 10 godina definisala svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati.

Ako nema dogovora o izboru članova Predsjedništva, Dodik je rekao da neće biti ni izmjene ustava i Izbornog zakona.

On smatra da je Srpska trebalo da izađe sa novom inicijativom da predloži da se u jednoj ličnosti bira predsjednik i član Predsjedništva iz Republike Srpske.

"Znam da će neki potrčati da ovo odbiju, ali ih pozivam da razmisle, ja sam spreman da im pojasnim", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom i direktorom Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst.

On je dodao da su čuli stavove predstavnika međunarodne zajednice, da uporno govore o tome da je ovo stvar koje treba da riješe domaće političke strukture, ali da se vidi da se u bošnjačkom narodu opet pojavljuje blefiranje.

Dodik je konferenciju za novinare održao u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Srna / Glas Srpske