Novaković Bursać: Stav SNSD-a godinama jasan :: Semberija INFO ::

 

Novaković Bursać: Stav SNSD-a godinama jasan


SARAJEVO - Član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da je stav SNSD-a kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda jasan, te da Republika Srpska podrazumijeva jednu izbornu jedinicu i da nema potrebe da se nešto mijenja.

Bursaćeva je istakla da je indikativno da su sve stranke poslije današnjeg sastanka sa predstavnicima međunarodne zajednice izašle sa različitim pogledima i da sve to izaziva sumnju da li je tamo bilo ikakvog dogovora i da li ga uopšte može biti.


“Mi i dalje smatramo da je to stvar Federacije BiH, dok ne vidimo jasan dogovor među strankama koje to mogu da iznesu svojim poslaničkim kapacitetom, ne vidim potrebu da se mi previše uključujemo”, rekla je Bursaćeva.

Ona je navela da je čude komentari lidera opozicionih stranaka iz Republike Srpske Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

Bursaćeva je dodala da se u njihovim izjavama skreće pažnja na nešto što nije ključni problem u izbornom zakonodavstvu i da se skreće pažnja na neke takozvane nove tehnologije.

“Te nove tehnologije nisu nigdje primijenjene, ni u užem ni u širem okruženju osim u jednoj ili dvije zemlje u Evropi, pa se bojimo da u svemu tome vide neki svoj željeni cilj u izbornom rezultatu koji ne mogu da dobiju regularnim glasovima i skretanje pažnje sa ključnih na manje bitne stvari”, rekla je Bursaćeva.

Komentarišući polemiku oko izmjena Ustava BiH i pitanje direktnog i indirektnog izbora, Bursaćeva je istakla da je SNSD i tu bio jasan.

“Republika Srpska je jedna jedinstvena administrativna i ustavna kategorija, a u smislu izbora podrazumijeva jednu izbornu jedinicu i ne vidimo nikakav problem u tome niti potrebu da se nešto mijenja. Kako god se u FBiH dogovore nama je prihvatljiv svaki dogovor”, navela je ona.

Što se tiče ustavnih promjena, Bursaćeva je rekla da ne dolaze u obzir nikakve promjene osim onih o kojima će biti postignut najveći mogući konsenzus unutar Repzublike Srpske, ako bude potrebe.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas nakon sastanka sa međunarodnim zvaničnicima Metjuom Palmerom i Angelinom Ajhorst i predstavnicima opozicije u BiH, da je za SDS prihvatljiv neposredan izbor članova Predsjedništva BiH, a poržali bi i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno.

“Smatramo da to ima smisla jer već imamo asimetričan sistem kod izbora predsjednika Republike Srpske i predsjednika FBiH što ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH s tim da bi se izbrisala odrednica o nacionalnoj pripadnosti u Ustavu BiH”, rekao je Šarović.

Šarović je u izjavi rekao da se razgovaralo i o drugim pitanjima.

“Koja su to druga pitanja sa strankama takozvane građanske orjentacije koje su trenutno opozicija u Federaciji može samo da se nagađa. Imajući na umu njihova zagovaranja kakav model BiH žele da grade čudi me njihovo tako ležerno pregovaranje”, istakla je Bursaćeva.

Borenović je nakon sastanka rekao kako nema konkretnog prijedloga i da su zabludi oni koji misle da će “vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje”, te tvrdi da “SNSD, HDZ i SDA opstruišu i rad u Interesornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona”.

Srna / Glas Srpske