NOVO PRAVILO ZA ULAZAK U GRČKU :: Semberija INFO ::

 

NOVO PRAVILO ZA ULAZAK U GRČKU


I ove subote Grčka je objavila nove uslove za ulazak u zemlju, a za državljane Srbije važi jedno novo pravilo.
Potvrda o preležanoj infekciji kovida 19 od danas ne smije biti starija od šest mjeseci.

Do sada je važilo pravilo da ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji, ili PCR ili antigenski test, granicu možete preći sa potvrdom o preležanoj koroni koja može biti najmanje stara dva, a najviše devet mjeseci.

Međutim, ovo pravilo je promijenjeno danas, tako da sada važi da ova potvrda može biti najmanje stara 30 dana, a najviše 180, odnosno šest mjeseci.

Prije dvije nedjelje Srbija je dobila olakšicu kao zemlja koja je na "zelenoj listi" da njeni građani mogu preko granice i sa negativnim antigenskim testom. Ovo predstavlja veliku, prije svega, finansijsku olakšicu za srpske turiste s obzirom na to da PCR test košta 9.000, a antigenski 3.500 dinara.

Djeca uzrasta do 12 godina ne moraju da rade ove testove ukoliko dolaze iz zemalja koje su u zelenoj zoni.

Osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dvije doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.

S obzirom na to da je ranije potpisan sporazum između Grčke i Srbije, sve vakcine koje su dostupne u Srbiji priznate su i prilikom ulaska u Grčku – Fajzer/Biontek, Astra zeneka, Sinofarm i Sputnjik.

Za ulazak u Grčku potrebno je popuniti i PLF formular, prenose Novosti.