DAČIĆ: ZEMLjE BALKANA UMORNE OD USLOVA :: Semberija INFO ::

 

DAČIĆ: ZEMLjE BALKANA UMORNE OD USLOVA


Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da u EU sigurno postoji "zamor od proširenja", kao procesa koji, kada je riječ o zapadnom Balkanu, traje od 2003, ali i da u regionu postoji "zamor od pristupanja", postavljanja novih uslova i produžavanja rokova.

- Pristupanje EU ostaje naš strateški cilj i mi ćemo raditi sve što je do nas. A EU i države članice su te koje će donijeti konačnu odluku o tome - rekao je Dačić, nakon sastanaka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, predsjedavajućim Spoljopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i debate sa poslanicima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta /AFET/.

Dačić je novinarima u Briselu rekao da se Evropski parlament, bez obzira na usvojene rezolucije i različita mišljenja poslanika, zalaže za nastavak procesa proširenja i ubrzanje evrointegracija kako Srbije, tako i zemalja zapadnog Balkana.

- Kada je riječ o primjedbama na dalji tok proširenja one se ne tiču samo Srbije, već i nekih unutrašnjih pitanja u EU i spremnosti EU na dalji proces proširenja. U Evropskom parlamentu ne postoji ta dilema, oni su za proširenje EU i čak su kritikovali određena ponašanja zemalja članica i odbijanja da se otvore pregovori - istakao je Dačić.
On je najavio i da će se od 1. jula konkretnije znati planovi i agenda za nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji.
Dačić je rekao da su ga posrednici Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Edurad Kukan i Knut Flekenštajn informisali da još čekaju odobrenje Evropskog parlamenta za putovanja van EU.
 
(SRNA)