DODIK: ORDEN REPUBLIKE SRBIJE - KRUNA MOG RADA :: Semberija INFO ::

 

DODIK: ORDEN REPUBLIKE SRBIJE - KRUNA MOG RADA


Foto: RTRS
Povodom Vidovdana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Najveće priznanje, Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, Vučić je uručio srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik je istakao da Orden predstavlja krunu njegovog ličnog i političkog angažovanja.

- Iza mene je besana noć, jer radost odlikovanja nije mala. Orden ću nositi sa ponosom, kao pripadnik istog naroda iz Republike Srpske. Zajedno sa Vučićem izgradili smo Srbiju, ali i Republiku Srpsku. Ona je moćnija, bolja, politički jača. Imao sam priliku da sarađujem i sa ranijim rukovodstvima Srbije, ali ovo je najbolji period saradnje. Drago mi je što se ovo dešava na Vidovdan, koji povezuje naš narod od davnina - rekao je Dodik.
 
Dodik je rekao da ovo priznanje doživljava kao njegovu ljubav prema Srbiji, i dodaje da je ono posvećeno svim njegovim saradnicima.

Dodiku je Orden uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu uručena je Zlatna medalja za zasluge.

Dobitnici odlikovanja su i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, doktor Milanko Šekler, glumci Predrag Miki Manojlović i Eva Ras, te posthumno pjevač Đorđe Marjanović i reditelj, dramski pisac i političar Bratislav Petković.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.
 
Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.
Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.
 
(RTRS)