DANAS JE PRVI DAN LjETA :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE PRVI DAN LjETA


Ulaskom Sunca u znak Raka, upravo danas, sunce je na vrhuncu snage, a budući smo mi neizostavni dio svemira, ta energija snage i moći Sunca prelijeva se u nas.
Danas je najkraća noć i najduži dan, ljetni je solsticij, suncostaj i prvi je dan ljeta. Sunce je izašlo u 5.06 sati, a zalazi u 20.49. Astronomski ljeto započinje u 5.21 sati prema ljetnom računanju vremena.
 
Kada je čovjek bio povezaniji s prirodom nego li je to danas, dani oko solsticija bili su najvažniji u godini kada se slavila snaga Sunca. Ovaj dan u mnogim kulturama imao je najveći duhovni i obredni značaj pa su mnogi hramovi i megaltske građevine bile napravljene upravo tako da pri izlasku Sunca na solsticij zrake obasjavaju tačno određene dijelove hrama, a sveštenici i sveštenice izvodili bi obrede u čast Sunca.
 
Danas je najpoznatiji takav susret kraj Stonhendža. Hiljade ljudi okupe se svake godine između 20. i 21. juna u tom kompleksu monolita na jugu Velike Britanije koji je povezan s keltskom kulturom. No, ne zaboravimo da i u Istri postoji slična građevina ali se puno manje promoviše. Mali Sveti Anđeo jedini je kameni krug megalita, u stvari polukrug dosad poznat na teritoriju Hrvatske, a nosi ime po brdu na kojem se nalazi. Nastao je negdje oko 2000-1000 godina p.n.e.

Za ljetnog suncostaja energija je na najjače, Sunce prži. Kako piše portal Atma solsticij obično donosi iscjeljujuće i skladne energije, ali se ove godine zbivaju kosmički događaji koji će pojačati ono što osjećamo. Neposredno prije Solsticija Jupiter kreće retrogradno i možda ćemo se propitivati kakva je naša perspektiva iz koje gledamo svijet.
Ulaskom Sunca u znak Raka, upravo danas, Sunce je na vrhuncu snage, a pošto smo mi neizostavni dio svemira ta energija snage i moći Sunca prelijeva se u nas i našu svijest. Ako se na dan solsticija povežemo sa Suncem možemo ojačati svoj sjaj i količinu svjetlosti i svijesti unutar sebe, piše Atma.