Visoka delegacija Republike Srpske u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Visoka delegacija Republike Srpske u Bijeljini


Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Radovan Višković, predjednik Vlade RS, ministri u Vladi RS Zora Vidović, ministarka za finansije, Boris Pašalić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, te Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza, posjetili su danas Bijeljinu i po prvi put zvanično razgovarali sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem o brojnim započetim i planiranim razvojnim projektima od interesa za Bijeljinu i Semberiju.



Nakon sastanka, predsjednica RS Željka Cvijanović je izjavila da saradnja republičkih i gradskih vlasti mora ići u dobrom smjeru, ukoliko želimo da se realizuju brojni značajni projekti.

“Bijeljina je grad u koji je investirano više od 400 miliona KM u nekoliko proteklih godina, kada je riječ o strateškim kapitalnim projektima,  ali i projektima od značaja za sve građane. Auto-put Banjaluka – Bijeljina, ka Beogradu je jedan od tih strateških projekata za koji očekujemo da će biti završen u roku od pet godina.  U Semberiji se puno ulaže u poljoprivredu i vodoprivredu, te smo razgovarali o novim projektima, kao što je izgradnja Drinskog nasipa. Eksproprijacija zemljišta je lokalna obaveza, da bi nakon toga republičke institucije mogle nastaviti realizaciju ovog projekta. Nastavljamo aktivnosti na izgradnji i sanaciji školskih objekata i fiskulturnih dvorana. Razgovarali smo i o izgradnji novog, modernog  obdaništa, kao zajedničkog poduhvata, koje bi imalo kapacitet za 500 mališana”, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, napomenuvši da je razgovarano i o izgradnji višenamjenskog sportskog i poslovnog centra, te o pripremi za izgradnju još jedne poslovno – industrijske zone.



Predsjednik Vlade RS Radovan Višković  izjavio je da se svi projekti, koji su dogovarani u ranijem periodu, nalaze  u fazi realizacije ili su u pripremi.

“Mi smo eksproprijaciju zemljišta za izgradnju auto-puta završili u procentu od 95 odsto. Ostalo je još nekoliko sudskih postupaka koji se vode. Vlasnicima parcela isplaćeno je više od 12 miliona KM za zemljište na trasi. Dalje idemo sa eksproprijacijom ka Brčkom i prema spoju ka Vukosavlju na Koridor 5C. Pripreme za izgradnju Drinskog nasipa  traju već nekoliko godina. To se odužilo, te ćemo morati ići na proglašenje javnog interesa. Projekat je trenutno blokiran, iako imamo operativna kreditna sredstva. Moraćemo presjeći ovu agoniju i ići na zaštitu javnog interesa”, izjavio je Višković, naglasivši da je Vlada RS spremna da preduzeće  “Grad” prenese na grad Bijeljina, uz poštovanje određenih zakonskih procedura. Što se tiče statusa Banje Dvorovi, Vlada RS je spremna da finansijski pomogne, ali bi Skupština grada u tom slučaju trebalo da donese odluku o prenošenju Banje u vlasništvo Republike Srpske. Premijer Višković je naglasio da će Vlada RS i u narednom periodu pružati pomoć Semberiji i Bijeljini, kao što je rađeno i do sada, istakavši da kroz Agrarni fond u Semberiju, na ime podsticaja za poljoprivredu, stiže već oko 20 miliona KM.

“Ovo je područje koje može hraniti kompletnu Republiku Srpsku. Mi smo i do sada otkupljivali tržišne viškove, a to ćemo raditi i u narednom periodu, kako po pitanju mesa i povrća, tako i na drugi način. Prema građanima ćemo se odnositi odgovorno, kao što smo to radili i do sada”, izjavio je premijer Višković.



Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva  BiH izjavio je da će biti pružena podrška svim ranije dogovaranim projektima, ali da svako treba da uradi svoj dio posla, da radi efikasno i brzo.

“Nezaobilazni su projekti koji će promijeniti karakter života na ovom području, a to je auto-put, drinski nasip, sportska dvorana i drugi infrastrukturni objekti. Uključeni smo u sve to i Vlada RS, odnosno Republika Srpska obezbijediće novac za te projekte. Radovi na izgradnji auto- puta mogu početi već u ovoj godini. Zahavljujem se gradonačelniku na gostoprimstvu. Moram da kažem da nijedan projekat nije zaustavljen, a sve se mora raditi u okviru zakona i važećih propisa. Prihodi od direktnih i indirektnih poreza rastu, tako da će rasti prihodi i u Bijeljini. Novca će biti, želimo da realizujemo brojne projekte u narednom periodu”, izjavio je Milorad Dodik.



U ime Skupštine grada visokoj delegaciji Republike Srpske zahvalio se Aleksandar Đurđević, ističući da će Skupština grada u punom kapacitetu raditi na realizaciji pomenutih i drugih projekata.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović  izjavio je nakon sastanka da narodni novac treba da bude iskorišten na dobrobit svih građana.

“Pokrenuto je puno tema o projektima koji se realizuju i koji će se realizovati. O drinskom nasipu razgovaramo već sedam godina, postupak eksproprijacije još nije završen. Daćemo maksimalan doprinos da se riješi ovaj problem. Neki projekti navodnjavanja već su završeni, a planira se i nastavak tog projekta u Kojčinovcu. Cilj nam je da se taj projekat proširi i na zapadni dio Semberije. Jedna od tema razgovora bila je i podrška strateškim projektima za zaustavljanje odlaska mladih ljudi s ovih prostora, izjavio je Petrović, naglasivši da se proces ne može zaustaviti, ali se može usporiti.

Nezadovoljni interpretacijom razgovora na samom sastanku, reagovali su  Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković, istakavši da niko ne zloupotrebljava narodni novac, te da se sve što je do sada urađeno može dokumentovati.

Semberija info - Lj. Ljubojević